Кардинал Торан: віруючі люди − ресурс для суспільства
  • Нед, 25/08/2013 - 11:17

Кардинал Жан-Луї Торан, голова Папської ради з міжрелігійного діалогу, взяв участь у «Зустрічі за мир між народами" − великому католицькому форумі, який 18-24 серпня проходив в італійському Ріміні. Кардинал виступив перед учасниками заходу в рамках зустрічі на тему "Релігійна свобода − шлях до миру".

Звертаючись до них, він зазначив, що перш за все, релігійна свобода є "фундаментальним правом" − правом "встановлювати стосунки з трансцендентністю, практикувати власну віру публічно й вільно сповідувати її". Згідно з кардиналом Тораном, релігійна свобода "набагато більша за свободу культу і навіть совісті".
"Вибрати й вирішити мати стосунки з Богом − це найважливіший акт, який можна зробити", − підкреслив кардинал і додав, що не можна допускати зовнішнього примусу в цьому питанні.

Кардинал Торан наголосив на важливості співпраці між релігійними громадами та державами: "повинні існувати відносини взаємної довіри", тому що ці реальності знаходяться на службі людині, яка є як громадянином, так і віруючим.

"Якщо віримо в єдину гідність особи, в її невід'ємні права, в служіння ближньому, як приналежності людського зросту, тоді стає зрозуміло, яким капіталом є спільнота віруючих для побудови мирного світу", − сказав кардинал і додав, що віруючі − це ресурс для суспільства: вони дбають про загальне благо, навчають братству і солідарності, показують, що відмінності − це не небезпека, але багатство, ведуть скромний спосіб життя, який демонструє, як уникнути рабства споживацтва. "Віруючі, з їх життєвою узгодженістю, вказують на первинність етики перед ідеологією, особи перед речами, розуму перед матерією", − сказав ватиканський кардинал.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va