Кардинал Церкві в день свого 90-річчя
  • Чтв, 27/09/2012 - 00:00

Мамона, успіх і компроміс – ось імена найбільших спокус, які атакують сучасну Церкву. Таку думку висловив кардинал Роже Етхегарі у інтерв’ю італійському щотижневику Famiglia Cristiana з нагоди досягнення ним 90-річного віку.

 

Колишній голова Папських Рад „Iustitia et Pax” i „Cor Unum”, а потім багаторазовий посланець Івана Павла ІІ у питаннях «місія не можлива», звернув особливу увагу на  першу спокусу: «Йдеться в рівній мірі про багатства, які нагромаджуються, і про ті, які начебто повинні служити філантропічним цілям. Не забуваймо, що Ісус називає гроші «сатаною». А в свою чергу треба пам’ятати, що убогість – але не бідність, з якої треба визволятись – це перше з блаженств. Убогий більше ніж хто-небудь інший чує над собою Божу опіку. Він є убогим, бо не має нічого і все отримує від Господа».

 

«Другою із спокус Церкви є успіх. Йдеться про прагнення якомога швидшого осягнення результатів. Замість того, щоб почекати, що якісь двері широко відчиняться для віри, сплощене Євангеліє засувається у шпару над порогом. Це спокуса поводитись як комівояжер, який використовує всі доступні засоби, щоб продати товар».

 

Останньою, хоч і найсерйознішою із спокус, кардинал назвав компроміс із сильними цього світу. Часто це робиться в ім’я турботи про справи Церкви. «Це спокуси, які пережив Ісус у пустелі»  - пригадав читачам французький кардинал.

 

За матеріалами: radiovaticana.va