Кардинал Турксон про цілісний розвиток в контексті міжнародної торгівлі
  • Нед, 10/06/2018 - 10:13

Міжнародна торгівля повинна сприяти цілісному розвиткові людини, що є одним із пріоритетів організації ЮНКТАД. Про це йшлося у доповіді кадинала Петера Турксона під час нещодавнього засідання організації.

 Префект Дикастерії сприяння цілісному розвиткові людини кардинал Петер Турксон 6 червня 2018 р. виступив в Женеві під час 65-тої сесії Ради з торгівлі та розвитку (Trade and Developement Board), що є виконавчим органом Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД).

Кардинал Турксон пригадав про те, що організація ЮНКТАД була створена з метою сприяння міжнародній торгівлі для інклюзивного і цілісного розвитку, особливо в країнах, що розвиваються. За його словами, розуміння поняття розвитку, як цілісного і загальнолюдського, перебуває сьогодні під загрозою. Доповідач назвав деякі причини, що стоять на перешкоді кращого усвідомлення цього поняття: торговельні стосунки, зростання нових технологій, зростаючий вплив фінансових ринків на добробут людей.

Міжнародна торгівля

Щодо міжнародної торгівлі голова ватиканської дикастерії пригадав, що основний принцип програми багатосторонньої торгівлі та зайнятості, прийнятої у післявоєнний період, полягав у тому, щоб міжнародні торговельні зв'язки сприяли людському розвитку, тобто, вони повинні бути невід'ємною частиною збалансованої та зростаючої економіки, в якій країни повинні бути захищені від «хижацької корпоративної поведінки», а громадська влада повинна дбати про повне використання і рівномірний розподіл людських і природних ресурсів; економіки, в якій окремі країни долучаються до міжнародних зобов'язань відповідно до власного рівня соціального та економічного розвитку.

«Розширення міжнародної торгівлі сприймалося не як мета сама в собі, а як засіб забезпечення стабільності та миру та сприяння рівноправному людському розвиткові», – зазначив доповідач, додаючи, що сьогодні перешкодою для здійснення цих цілей є не лише зростаюча політична та економічна напруженість між провідними країнами та протекціоністські погрози, але й поширення багатосторонніх, двосторонніх та мегарегіональних торговельних й інвестиційних угод.

«Така фрагментація торговельних та споріднених переговорів, – пояснив кардинал Турксон, – ще більше відкрила двері зростаючому впливові великих транснаціональних корпорацій на національні політичні простори і, таким чином, це впливає на добробут мільйонів людей».

Нові технології

Наступним викликом для збереження поняття цілісного та загальнолюдського розвитку в контексті міжнародної торгівлі, за словами доповідача, є нові технології, основними характеристиками яких, з одного боку, є заміна людини штучним інтелектом, наприклад, через робототехніку, а з іншого – збір, опрацювання та розповсюдження великої кількості даних. За його словами, важко оцінити довгостроковий вплив технологій на цілісний людський розвиток, тому ми повинні уникати як надмірної  тривоги, пов'язаної із загрозою втрати праці, так і надмірно оптимістичного і наївного припущення про те, що ринки мають природну здатність сприяти розвиткові та використанню цих технологій для загального блага.

«Церква із смиренною впевненістю стверджує, – підкреслив він, – що жодна сфера людської діяльності не може законно заявляти, щоб вона перебуває поза етичними принципами, заснованими на свободі, правді, справедливості та солідарності. Це стосується також і розвитку й використання нових технологій».

Фінанси

За словами Префекта Дикастерії сприяння цілісному розвиткові людини, найбільша загроза для сприяння цілісному людському розвиткові випливає з перебільшеної ролі, яку відіграє світ фінансів. В цьому контексті він закликав учасників засідання звернути увагу на незаконні фінансові потоки. «Святий Престол, – зазначив він, – рішуче наголошує на внутрішньому зв'язкові, що існує між економічними та етичними міркуваннями. На жаль, цей зв'язок обірваний у багатьох сферах міжнародної фінансової системи та фінансових секторів, підсилюючи тенденції зростаючого впливу великих корпорацій та зловживання підприємницькою діяльністю».

Тому, на думку кардинала Турксона, основним завданням повинно стати зміцнення міжнародних правових та нормативно-правових рамок, таких як Принципи ЮНКТАД щодо державного кредитування та запозичення, аби сприяти справедливій фінансовій діяльності, забезпечити фінансову прозорість та сприяти міжнародному співробітництву в сфері оподаткування.