Кардинал Турксон про сім’ю, захист людської гідності й турботу про спільний дім
  • Нед, 22/07/2018 - 20:10

Родини можуть втілити в життя справжню програму людської гідності та моральності, стаючи, таким чином, прикладом для всього людського року, покликаного населяти та оберігати спільний дім – створіння. Такими думками кардинал Петер Турксон, Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, поділився з тисячами пар, приналежних до руху «Équipes Notre-Dame», що проводили свою міжнародну зустріч у Фатімі.

Дбати про дім

За словами куріального кардинала, той, хто має домівку, про яку слід дбати, той добре розуміє також, що означає «відповідальність за наш спільний дім». Хто живе в малій спільноті, якою є родина, де слід давати собі раду зі стосунками, з проблемами, обов’язками та проектами, той вміє зрозуміти значення правильної взаємодії між людьми. З цього випливає заохочення кожного дня, в конкретності малих щоденних жестів та великих рішень, жити тісними взаєминами, які пов’язують людську гідність із захистом довкілля, а людину – з усім створінням в його сукупності.

Мова йде, як зауважив Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, про «екологічну свідомість», яка виходить за межі усвідомлення, яке міжнародна спільнота набула протягом останніх 50-ти років шляхом наукових досліджень та заходами на рівні окремих держав чи ООН. Це свідомість, коріння якої сягає Священних Писань, біблійної розповіді про створення, в якій Бог помістив людину, «створену із земного пороху та Божого подиху» в «насаджений Богом сад», щоб порати його. Отож, панувати означає дбати та захищати.

Божий образ й однакова гідність

В такому баченні, як зауважив кардинал Турксон, людина вже не є «самодостатнім центром створіння», але, хоч і носить в собі вирізнення, як образ і подоба Бога, сприймається як «частина створеного взаємопов’язаного та взаємозалежного світу». Й не лише це: «Людина є частиною спільноти, перебуває в сопричасті з іншими та живе в мережі стосунків».

І саме в цій спільній природі Божих дітей люди розпізнають свою «однакову гідність». А тому кожне людиновбивство є «братовбивством». За словами Префекта Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, людська істота «не є індивідом», але «істотою у взаєминах», створеною для того, щоб «співіснувати в стосунках в родині, спільноті, суспільстві». Людська особа створена для того, «щоб жити життям спільності».

Все це, як зазначає доповідач, допомагає нам зрозуміти, що означає вислів «екологія людини». Мова йде не лише про взаємодію людини з довкіллям, але й про умови добра, порядку, справедливості, братерства, солідарності та милосердя, які сприяють «розквітові людського життя, як Божого створіння». А родина «повністю втілює певні цінності».

Виклики, що стоять перед сім’єю

Очільник ватиканського відомства, відповідального за соціальні питання, визнає, що сьогодні сім’ї повинні долати чимало труднощів та наражаються на «подвійну уразливість». Насамперед, з економічної точки зору, часто потрапляючи під тиск недостатнього заробітку, безробіття, нестачі безпеки, аж до трагедій світового рівня, що відбиваються в таких явищах, як торгівля людьми й сучасні форми рабства.

Існує також уразливість, так би мовити, екологічного характеру. Чимало родин у світі, як нагадує Префект Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, змушені рахуватися з нестачею доступу до води, голодом та недоїданням, з ненадійністю помешкань та знищенням довкілля, що ставить під загрозу працю сільгоспвиробників і рибалок.

Відповідь сім’ї

Йдеться про труднощі, які в усіх перед очима. Однак, як стверджує кардинал Турксон, саме від сімей може надійти поштовх для покращення глобального ставлення. Родини, наприклад, «можуть навчитися, з одного боку, уникати марнотратства, а з іншого – ділитися з іншими в дусі безкорисливості й великодушності». Більше того, саме в сім’ї вчимося «безпосередньо, спільно, сміливо та креативно долати виклики». Добрі родини, за його словами, не впадають у «фальшивий образ жертви», але «об’єднують дари, таланти та ресурси, щоб перемагати все те, що загрожує їхній людській гідності та розвиткові».