Кардинал Турскон візьме участь у заходах в рамках EXPO 2017
  • Срд, 30/08/2017 - 10:39

Кардинал Петер Турксон, Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, від 30 серпня до 4 вересня 2017 р. перебуватиме в Астані, столиці Казахстану, щоб взяти участь у деяких подіях, пов’язаних із Всесвітньою виставкою EXPO 2017. Як уповноваженого в справах участі Святого Престолу в ЕXPO 2017, його супроводжуватимуть Апостольський Нунцій Френсіс Чуллікатт, представники місцевої Церкви та працівники Дикастерії.

Виставка, яка закривається 10 вересня, присвячена темі «Енергія майбутнього». Святий Престол представлений на ній окремим павільйоном, тема якого: «Енергія для спільного добра, дбання про наш спільний дім». Він реалізований у співпраці з місцевою Церквою. В ньому поглиблюється тема енергії майбутнього, сприймаючи її, як нагоду для сприяння людській особі та покращення «спільного дому» на основі поміркованого та сталого використання природних ресурсів.

У четвер, 31 серпня 2017 р., кардинал Турскон візьме участь в міжрелігійній конференції, що відбудеться в Палаці миру й примирення в Астані. Ця подія приготована очолюваною ним дикастерією у співпраці з Папською Радою міжрелігійного діалогу та Апостольською Нунціатурою, під патронатом Міністерства релігійних питань Казахстану і за підтримки доброчинної організації «Renovabis». У ній візьмуть участь представники ісламу, юдаїзму та різних християнських конфесій, присутніх у Казахстані.

У Всесвітній день молитви за збереження створіння, 1 вересня, в медіа-центрі EXPO пройде прес-конференція, під час якої будуть представлені зміст та мистецький маршрут павільйону Святого Престолу, буде оголошено програму національного дня Святого Престолу, запланованого на 2 вересня, та відбудеться презентація проекту, пов’язаного із сталим використанням енергії та соціальною інтеграцією сиріт і дітей з інвалідністю, що буде здійснюватися Католицькою Церквою у Казахстані.

Структура експозиції Святого Престолу, сформована за допомогою цифрових засобів, представляє відвідувачам фото, мистецьку, культурну та духовну спадщину в чотирьох тематичних блоках: Божа любов, як початок створення світу й людини; енергія, як засіб, вкладений Богом в руки людини, що не завжди використовувала його належно; енергія, спрямована на цілісний розвиток людської особи та дбання про спільний дім; сила духовності й молитви в пошуках сенсу та в міжрелігійному діалозі.

Офіційне відзначення Дня Святого Престолу в рамках EXPO 2017 передбачає промову кардинала Турксона та Голови Сенату Казахстану Касима-Жомарта Токаєва. Архиєпископ Астани Томаш Пета зачитає послання Святішого Отця. В урочистостях візьме участь католицький хор «Soli Deo gloria» із Новосибірська.

Врешті, 3 вересня, в «Назарбаєв Університеті» відбудеться конференція на тему «Енергія для нашого спільного дому», організована Дикастерією служіння цілісному людському розвиткові в співпраці з навчальним закладом. У заході, метою якого є поглиблення різних аспектів використання енергії в найближчому майбутнього в рамках ширших роздумів про цілісний розвиток людської особи, візьмуть участь представники академічного середовища, експерти, представники ООН, католицьких харитативних організацій та міжнародних корпорацій, заанґажованих у сферу відновлювальної енергетики.