Кардинал Уелле: цінувати роль жінки у Церкві, проте як жінки
  • Срд, 12/02/2020 - 15:37

“Упродовж багатьох століть жінка перебувала на другому плані суспільного життя. Це стосувалося й Церкви”, – визнає кардинал Марк Уелле, префект Конгрегації у справах Єпископів. Канадський єрарх взяв участь у семінарі на тему місця жінки у Церкві, що відбувся 10 лютого в папському атенеумі Regina Apostolorum.

Кардинал Уелле наголосив, що ще багато потрібно зробити, щоб у повноті оцінити присутність жінки у Церкві. Проте слід бути вільними від ідеологічного тиску ззовні. Насамперед слід зрозуміти, у чому ж насправді проявляється жіночість. 

“У деяких течіях фемінізму доходить до очоловічення жінок. Немає поваги до специфіки жінки, її підпорядковують моделі чоловіка. Жінка має бути як чоловік. Це помилковий шлях. Слід пропагувати жінку в її жіночості, а не робити з неї чоловіка. Але я погоджуюся, що необхідна більша інтеграція жінок у Церкву, в тому числі до єпархіальних органів, відповідно до притаманних їм харизм. Є багато жінок з формаційними, організаційними здібностями, які можуть добре розпізнавати і приймати слушні рішення. Присутність жінок потрібна також і в формації священників. Тут дуже широкі можливості: в теології, філософії, мистецтві, соціальному служінні. Вже зараз є великий позитивний досвід, також завдяки свідченню сестер-монахинь. Можливості є, ми відкриті”.