Кардинал Уелле: Для розлучених духовне, а не сакраментальне Причастя
  • Чтв, 16/07/2015 - 22:06

Ще один високий представник Римської Курії висловився проти зміни сакраментальної дисципліни щодо розлучених, котрі живуть в нових зв’язках. Префект Конгрегації у справах єпископів опублікував на сторінках видання «Avvenire» дві статті з цього приводу.

У першій статті кардинал Марк Уелле пояснює, чим є духовне причастя. Канадійський кардинал, професор догматичного богослів’я, навів обширні посилання на традицію Церкви, щоб показати, що така форма причастя є  найбільш підходящою  для осіб, що живуть у неврегульованій подружній ситуації. При цьому він висловлює жаль з приводу того, що після Собору було втрачено усвідомлення того, чим є сакраментальне причастя. В багатьох випадках воно стало формою активної участі в літургії, а не знаком поєднання з Христом і перебування в стані ласки.

В свою чергу, у другій статті кардинал Уелле навів причини, чому Церква надалі повинна нагадувати розлученим особам, які живуть в нових зв’язках, щоб вони утримувались від приступання до євхаристійного Причастя. Навіть правдиве навернення і щирий жаль не можуть змінити ситуацію, якщо існує об’єктивна перешкода у виді чужоложного зв’язку – наголошує глава ватиканської дикастерії. Водночас він запевнив, що щира молитва і духовне причастя, до яких в таких випадках заохочує Церква, ніколи не залишались безплідними. Боже милосердя може відновити в розкаяних душах духовне причастя, навіть якщо не можна приступати до сакраментального Причастя. Навіть з душпастирської точки зору, заохочення до такої поведінки є набагато кориснішим, аніж допускання до Причастя всякою ціною – наголошує префект Конгрегації у справах єпископів.