Кардинал Версальді: католицизм виключає національні критерії під час обрання Папи
  • Срд, 20/02/2013 - 13:17

Єдність кардиналів – це один із найважливіших елементів майбутнього конклаву, вважає кардинал Джузеппе Версальді, один з його учасників. "Єдність не виключає відмінностей, але останні не руйнують єдність, якщо вона має чітку точку відліку, якою є Христос і користь Його Церкви", – заявив глава Префектури економічних справ Святого Престолу в інтерв'ю італійській "Il Messaggero". "Я не сумніваюся, що всі кардинали єдині в цьому питанні", – додав він.

Кардинал Версальді переконаний, що новий Понтифік матиме завдання, подібне до того, що мав Бенедикт XVI – стратегія нової євангелізації, що визначив останній Синод Єпископів та постанови II Ватиканського Собору, того "реального", а не "віртуального", – нагадав кардинал, посилаючись на недавню промову Папи до римського духовенства.

Єрарх проти географічних чи національних критеріїв при виборі нового Понтифіка. "Критеріями, якими повинні керуватися кардинали, є здатність майбутнього Папи дотримуватися універсального служіння Церкви, незалежно від походження", – зазначив кардинал Версальді і додав, що "в глобалізованому світі було б безглуздо, щоб Католицька Церква (тобто вселенська) приймала націоналістичну політику".

Глава Префектури економічних справ звернувся безпосередньо до сфери, за яку він відповідає в Апостольській Столиці. У нього є відчуття, що звинувачення економічного характеру в сторону Святого Престолу необгрунтовані і недоведені. На даному етапі Церква займається відновленням своєї економічної і фінансової системи у відповідь на необхідність забезпечення прозорості та довіри до себе. Серйозні міжнародні інститути визнали прогрес у цьому процесі, "і я впевнений, що новий Понтифік у цьому допоможе", – сказав кардинал.

Єрарх відповів і тим, хто вважає, що Церква занепадає. "Песимістичний погляд не відповідає вірі в Господа, Який обіцяв свою допомогу, щоб Його вороги "не перемогли", – зазначив кардинал Версальді. Він зауважив, що хоча на Заході існує криза, решту світу "відзначається відродженням християнських спільнот". Він нагадав колишні слова кардинала Ратцінгера, який закликав не обманювати себе великою кількістю християн в минулих століттях, бо навіть тоді посеред великого натовпу була "порівняно невелика група справжніх віруючих з автентичним почуттям віри". "Віра слабка чи лише зовнішня не витримує з культурою і світським суспільством", – переконаний глава Префектури економічних справ Святого Престолу.

18 лютого Папа Бенедикт XVI призначив кардинала Версальді папським делегатом для Інституту Синів Непорочного Зачаття, монашої спільноти, що займається медичними установами. Як повідомила Прес-служба, Святіший Отець доручив кардиналу здійснити "економічне оздоровлення" цього інституту.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va