Кардинал Зен: пропозиція Ватикану щодо Китаю послаблює Церкву
  • Пон, 12/03/2018 - 10:52

Намагання ватиканських дипломатів досягти порозуміння з урядом Китаю призведуть до того, що єпископи стануть урядовими службовцями, котрі не зможуть адекватно провадити своє стадо,- вважає кардинал Йозеф Зен.

«Краще жодної домовленості, аніж погана домовленість», - сказав він в інтерв’ю для EWTN.

На його думку, впродовж останніх років політика Ватикану зробила Церкву Китаю «набагато слабшою, ніж до того». Це шкодить силі переговорів, оскільки «із слабкої позиції ти нічого не отримаєш в переговорах», - додав кардинал.

Католицька Церква Китаю розділена на нелегальну «підпільну» Церкву, яка залишається вірною у спільності з Римом, а також Китайську патріотичну католицьку асоціацію, єпископів до якої призначає уряд. Членів підпільної Церкви уряд Китаю часто переслідує.

На думку кардинала Зена, Апостольська Столиця толерує недопустиму поведінку офіційної церкви та незаконно висвячених єпископів.

«Вони зухвалі, вони ігнорують Апостольську Столицю. А Апостольська Столиця мовчить», - зазначив він.- «А потім Апостольська Столиця заохочує людей підпілля та добрих людей офіційної організації піддатись, піти на компроміс. Вони послаблюють нашу Церкву. Це свого роду самогубство».

Кардинал Зен є одним із двох єпископів-емеритів Гонконгу. Кардинал Джон Тонг Хон, інший єпископ-емерит, є дещо більш прихильним до запропонованих змін у відносинах Ватикан-Китай.

Як інформує CNA, угода, яка зараз обговорюється, швидше за все узаконить єпископів Католицької патріотичної асоціації, і вимагає від двох підпільних китайських єпископів або піти у відставку, або ж поступитись на нижчу посаду коад’юторів архиєпископа в дієцезії.