Кардинала Теодора МакКарріка перевели в мирянський стан
  • Суб, 16/02/2019 - 20:37

Папа Франциск і Конгрегація доктрини віри видали наказ провести цього тижня лаїцизацію Теодора МакКарріка, колишнього кардинала та Архиєпископа-емерита Вашингтону.

88-річного МакКарріка, котрий раніше був впливовою фігурою в церковних, дипломатичних і політичних колах в США та у світі, буде переведено в мирянський стан. Минулого року його публічно обвинуватили в тому, що він сексуально зловживав щонайменше двома хлопцями-підлітками, а також впродовж десятиліть проявляв насильницьку сексуальну поведінку щодо священиків та семінаристів.

Конгрегація доктрини віри провела адміністративно-кримінальний процес, в результаті якого МакКарріка визнали винним у «домаганні під час Таїнства Сповіді та гріхах проти Шостої заповіді із неповнолітніми та дорослими, із обтяжуючим фактором зловживання владою», - йдеться в комюніке від 16 лютого, інформує CNA.

Адміністративно-кримінальний процес є значно скороченим механізмом, який використовується у випадках, коли докази є настільки очевидними, що повний процес є непотрібним.

Оскільки вердикт звинувачення та лаїцизації підписав особисто Папа Франциск, формально апелювати це рішення неможливо.

Відповідно до заяви, виданої 16 лютого у Ватикані, Конгрегація доктрини віри видала декрет 11 січня, визнаючи МакКарріка винним. Потім була подана апеляція, яку КДВ відкинула 13 лютого.

МакКарріка повідомили про рішення 15 лютого, а Папа Франциск «підтвердив, що остаточний характер цього рішення відповідає законодавству, надаючи йому res iudicata (тобто, немає подальшого звернення)».