Карикатура, осквернення, богохульство. Католики в США проти «нових форм» уділення Святого Причастя
  • Втр, 28/07/2020 - 11:20

Великі розбіжності викликало відео, яке опублікувала в соціальних мережах одна з парафій на території Архиєпархії Святого Павла та Міннеаполісу в США, де містилися вказівки для вірних, як після Літургії забрати зі собою освячені гостії в пластикових пакетах у задній частині церкви, а потім споживати їх у припаркованих автомобілях. Багато спостерігачів вважають, що санітарно-епідеміологічні обмеження, пов'язані з пандемією в деяких місцях культу, набувають карикатурних форм та небезпечно близькі до осквернення.

Навчальне відео зробила парафія Pax Christi в Еден-Прері, штат Міннеаполіс. Після того, як справа була оприлюднена в блозі американського священника Джона Зульсдорфа, відео видалили із сайту парафії, але його досі можна побачити в Інтернеті.

У відео нагадали про зобов’язання реєструватися онлайн перед тим, як прийти на Літургію до церкви, попереджаючи, що нікого не пустять до храму без електронного підтвердження, це наголошує на важливості мінімізації ситуацій, коли відбувається фізичний контакт. Тому вірні, виходячи з церкви, можуть прийняти освячені священником під час Літургії гостії, які є у вигляді «індивідуальних пакетів». Їх можна взяти зі столу в задній частині церкви. «Візьміть лише один пакет на особу», – нагадує оповідач у відео, просячи поспішити, дотримуючись достатньої відстані, щоби потім піти до машини і там спожити гостію.

З приводу цієї справи портал LifeSiteNew.com нагадав, що у квітні цього року парафія Станс у Швейцарії пропонувала у своїх церквах «причастя на винос». Ці гостії помістили в спеціально виготовлені коробочки. У зв’язку із забороною служити публічні Літургії, вірян закликали споживати гостії вдома.

В обох випадках занепокоєні вірні вказували на серйозний ризик того, що частинки Найсвятішого Таїнства залишаться на упакуванні, яке згодом потрапить у сміття. Також зазначили, що це полегшує завдання тим, хто хоче осквернити Євхаристію.