Карітас допомагає випускникам шкіл м. Івано-Франківська у свідомому виборі професії
  • Втр, 04/04/2017 - 09:32

У житті кожної людини настає момент, коли доводиться вирішувати, яку професію вона хоче обрати та в якому навчальному закладі її здобути. Допомогти дітям та їхнім батькам взялися працівники Івано-Франківського Карітасу. В рамках  проекту  «Шанси для  освіти і праці для молоді»  для дітей – випускників 9 та 11 класів із сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах ЗОШ м. Івано-Франківська  пропонується   широкий спектр послуг соціального супроводу для свідомого вибору професії.

В більшості діти, які залучені до діяльностей в рамках проекту, є представниками соціально-уразливих категорій. Цільовою групою проекту в м. Івано-Франківськ стали 32 осіб, серед яких є діти-напівсироти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти з багатодітних, малозабезпечених  сімей, діти, батьки яких учасники АТО, вимушено переселені особи.

Для  них, за фінансової підтримки Карітасу,  організовані  додаткові заняття з репетиторами із профільних предметів, необхідних для вступу вищий навчальний заклад.  Ці заходи  є неабиякою підтримкою, бо через складні життєві ситуації, далеко не кожна родина може дозволити собі відвідувати заняття репетитора. Старшокласники також отримують необхідну профорієнтаційну допомогу, яка сприяє їхньому професійному визначенні, підготовці до складання державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання, вступної кампанії.

Велика увага приділяється не тільки обраній професії, а й навчальному закладу, де вони планують її здобувати. Щоб проінформувати учнів про професії, навчальні заклади, умови вступу та навчання, для них були організовані профорієнтаційні зустрічі, екскурсії та походи на дні відкритих дверей у різні вищі навчальні заклади міста Івано-Франківськ.  Так, впродовж  останніх двох місяців, майбутні абітурієнти змогли побувати на «Дні відкритих дверей» у Івано-Франківському професійному будівельному ліцеї та Вищому художньому професійному училищі №3 м. Івано-Франківська. Дівчата відвідали Ярмарок кар’єри «Обираючи професію – не помилися!», під час якого побували на майстер-класах з перукарської та манікюрної майстерності, а хлопці побували на екскурсії у військовій частині А-1349 м. Івано-Франківська, з метою ознайомлення з військовими спеціальностями, які існують в Повітряних силах Збройних Сил України та умовами оформлення  на службу на контрактній основі.

Подібні заходи є дуже важливими для вступників, адже досить часто діти обирають майбутню професією керуючись прикладом чи порадою батьків, сімейною традицією, враженням від фільму чи книжки, не усвідомлюючи до кінця, яких навиків та зусилля вимагає дана професія, де можна працевлаштуватися в нашому місті. Участь у «Дні відкритих дверей» учні мали змогу познайомитися із навчальними закладами, побачити як  навчаються студенти, зустрітися із адміністрацією навчальних закладів і дізнатися інформацію щодо вступної кампанії, взяти участь у цікавих майстер-класах у майстернях виробничого навчання та поспілкуватися із студентами навчальних закладів.

В силу різних обставин, у   сім’ях, що опинилися у складних життєвих ситуаціях, таким заходам не завжди надають потрібної уваги. Саме тому працівникам Карітасу і надалі будуть організовувати просвітницькі зустрічі для отримання ними детальної інформації про професії та особливості їх здобуття, щоб учасники проекту зробили обдуманий вибір, належно підготувалися та вступили на омріяну спеціальність.