Карітас навчає людей доглядати за хворими
  • Суб, 21/04/2018 - 10:34

Кожного дня до Івано-Франківського Карітасу звертаються хворі або їх родичі чи знайомі, а може навіть чисто випадкові люди, які побачили неміч та страждання хворої людини та бажають їй допомогти. Проте часто зустрічаємо ситуації, коли самого бажання допомогти недостатньо, радше навпаки – люди хочуть зробити щось корисне, та не мають відповідних вмінь, навиків, досвіду. В сучасному світі є безліч варіантів почерпнути для себе потрібну інформацію, навіть і з питань догляду. Та це ще не все.

Догляд за хворим – це важка та клопітка праця, яка, насамперед, потребує психологічної підготовки як самого хворого, так і його доглядальника. У догляді існує такий вислів, як «хворого треба виходити». Цей процес, зазвичай, є довготривалим та потребує багато зусиль, терпіння, взаєморозуміння та взаємопідтримки, адже часто буває так, що він триває місяцями, роками.

Досвід роботи дозволяє працівникам Івано-Франківського Карітасу кожного місяця організовувати та проводити різноманітні навчальні тренінги по догляду за хворими. Учасниками таких навчань є волонтери, семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії, родичі важкохворих, набувачі проектів Карітасу, літні люди, неповносправна молодь, тощо. Завдяки добре налагодженій співпраці з районними територіальними центрами надання соціальних послуг, в цьому році вже було проведено два тренінги для їхніх соціальних працівників Долинського району.

Основний акцент навчань – це здобуття практичних вмінь та навиків, які є найголовнішими під час догляду за лежачими хворими: здійснення ранкового туалету хворого, заміна натільної та постільної білизни, обробка ран; лікування пролежнів, способи профілактики їх виникнення, годування хворого в ліжку та особливості харчування лежачих хворих; способи подачі ліків, переміщення хворого із застосуванням засобів медичної реабілітації. Актуальними на сьогоднішній день є також навчання з надання першої невідкладної долікарської допомоги постраждалим в результаті нещасних випадків та кризових ситуацій, які загрожують життю людини.

В ході занять тренери намагаються передати свої знання та вміння, здобуті впродовж багаторічної праці в Карітасі. Під час кавових перерв та бесід обговорюються питання важливості обстановки в кімнаті хворого, дотримання гігієнічних норм, режиму сну, спілкування з хворим, спільне читання книг, перегляду кінофільмів, звертаючи увагу на психоемоційний стан хворого.

Слід зауважити, що соціальні працівники, які кожного дня доглядають стареньких, хворих та немічних, часто виснажуються своєю працею, а тому потребують відновлення свого потенціалу, сил та енергії. З цією метою психолог Карітасу провів тренінг по профілактиці професійного вигорання, який допомагає працівникам визначити рівень свого професійного вигорання. В ході тренінгу учасники отримали корисні поради з питань подолання цього синдрому та його запобіганню. Важливо, що рекомендації психолога стосувались не лише соціальних працівників терцентру, але й керівництва. Адже кожна людина більшість свого часу проводить на роботі, де і витрачає левову частку своєї енергії. Щоб праця команди була ефективною, а послуги якісним, кожен керівник повинен дбати, щоб у колективі панувала атмосфера взаємодопомоги та підтримки.

У будь-якому випадку, не залежно від того, чи ви є хворим, чи ви є доглядальником, найголовніше – ваше сприйняття і особисте відношення до індивідуальних обставин, в яких ви опинились. Завжди знайдуться люди, які вам допоможуть.

Навчальні тренінги  відбулися в рамках проектів «Сприяння у доступі до медичного обладнання для соціально незахищених верств населення» (фінансова підтримка доктора Володимира Шкільника), «Мережа центрів Домашньої опіки Карітас України, 2017» та «Мережа центрів Паліативної допомоги Карітас України, 2017» (фінансова підтримка Карітасу Архієпархії Відень).