Карітас Польща: всенародна солідарність на підтримку східного сусіда
  • Чтв, 18/08/2022 - 18:18

Речниця Карітасу Польщі підбили підсумки всенародної солідарності з українцями протягом півріччя після початку широкомасштабної війни.

«Кордоном солідарності» прозвали кордон між Польщею та Україною, який після 24 лютого в західному напрямку перетнуло п’ять з половиною мільйонів українців, понад три мільйони з яких зупинилися саме в Польщі. Всім їм поспішила з допомогою також і місцева католицька спільнота. Згідно з даними статистичного бюро, через парафії та чернечі спільноти було переказано приблизно 50 мільйонів євро, надавши притулок 320 тисячам людей. Про різні аспекти цієї допомоги, яку надає мережа Карітас, в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News розповіла Домініка Хилевська, директор відділу комунікації «Карітасу Польщі».

Від реагування на надзвичайну ситуацію до облаштування

Відповідаючи на запитання про те, як змінився потік біженців через півроку після початку широкомасштабної війни і як змінилася діяльність структур прийняття, представниця благодійної організації зауважила, що бойові дії, що тривають на сході та півдні України, викликають нову хвилю біженців. Крім того, погіршується гуманітарна ситуація всередині країни. Згідно з передбаченням Агентства ООН з питань біженців, у Польщі до кінця року залишиться щонайменше два з половиною мільйони біженців з України. Ті, хто виїжджає в Україну, роблять це на короткий час, щоби відвідати рідних.

«Багато біженців, які залишаються в Польщі, хочуть розпочати тут нормальне життя, знайти роботу, квартиру, влаштувати дітей до школи. На початку війни найбільш необхідним було надати притулок, гарантувати медичну опіку, речі першої необхідності, їжу, допомогу в подорожах. Тепер же значна частина діяльності спрямована на організацію щоденного життя», – розповіла Домініка Хильовська, зазначивши, що понад 30 осередків допомоги біженцям, організовані Карітасом, надають всебічну підтримку, включаючи вивчення мови та допомогу в працевлаштуванні.

Всенародна солідарність

Ким є ті, хто відкрив свої двері для втікачів від війни? Таким було наступне запитання, на що речниця Карітасу Польщі зауважила, що згідно з припущеннями, приблизно 80% поляків були залучені в надавання допомоги. «Це неймовірно, яку велику допомогу надали прості сім’ї, парафії, чернечі ордени, неурядові організації та підприємства. Важко визначити, хто допомагав більше, бо майже всі зробили свій внесок, незалежно від віку чи від соціального статусу», – сказала вона, додаючи, що з боку українців отримують чудові реакції, які можна підсумувати словом «вдячність».

«Карітас Польща старається постійно підтримувати свою діяльність на користь біженців з України, як також спрямовувати свою діяльність допомоги в Україну. Тисячі людей, мільйонні суми, пожертвувані на допомогу, показують солідарність нашого суспільства з нашими східними сусідами. Поляки виявили свою велику чутливість до страждання ближнього, зокрема, матерів, дітей і похилих віком», – підкреслила Домініка Хильовська.

За заступництвом Божої Матері

Місяць серпень у Польщі це особливий період, присвячений Божій Матері, коли багато людей вирушають у піші паломництва. «Це також нагода для роздумів про людське існування, для того, щоби просити в Божої Матері заступництва задля миру на землі», – сказала директор відділу комунікації «Карітасу Польщі», додаючи, що в багатьох парафіях та спільнотах можна почути молитви в намірі миру в світі, й особливо в Україні. «Ми віримо, що існує можливість миру, і тому молимося про це разом з людьми, які прибули з України», – додала вона.