Карітас у Дрогобичі реалізовує мрії неповносправних людей
  • Втр, 25/12/2012 - 16:12

Більш, як 4 роки Карітас у м. Дрогобич (Львівщина) опікується молоддю і дорослими, що мають особливі потреби. Їм надається психологічна і соціально-матеріальна допомога, молоді неповносправні люди мають змогу щодня перебувати в денному соціальному центрі, де вони набувають соціальних навичок і самостійності, розвивають свої творчі здібності.

Цьогоріч Карітасу Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ виповнилось 10 років, ─ десятиріччя служіння потребуючим ближнім і професійного зростання. Сьогодення дрогобицького Карітасу – це постійна клопітка робота над впровадженнями інноваційних проектів, розвитком старих проектів та пошуку підтримки для реалізації благодійної справи. Для прикладу, на даний час реалізується акція «Подаруй неповносправній дитині можливість», метою якої є забезпечення комп’ютерами та Інтернетом неповносправної молоді задля отримання можливості спілкування. Серед цікавих проектів є також «Школа сімейного консультанта», «Клуб літніх людей «Жива історія», Центр соціальної та психологічної підтримки дітей трудових мігрантів «Разом – сильніші», реабілітаційний центр для нарко- та алкоузалежнених осіб «Назарет».

«Наприкінці грудня завдяки акції «Подаруй неповносправній дитині можливість», що проводиться працівниками та волонтерами соціального центру для неповносправних людей, нам вдалося зробити щасливою ще одну дитину. 9-річна Василинка отримала ноутбук, про який давно мріяла», ─ розповідає о. Ігор Козанкевич, директор місцевого Карітасу.

Волонтери центру «Допоможи іншому – стань приятелем» (раніше діяв за підтримки Фонду Розвитку Карпатського Єврорегіону (www.carpathianfoundation.org.ua/) і мережі нідерландських фондів «SKAN Fonds» (www.skanfonds.nl), нині продовжує діяти самостійно) покликом свого життя вважають допомагати неповносправним особам і дарувати їм тепло своєї дружби. Вони шукають осіб, які через важкі захворювання не мають змоги виходити з дому та спілкуватися із ровесниками, стають для них довготривалими друзями. Волонтери кажуть, що відвідати із подарунком людину один раз ─ це добре, але не найкраще. Ми повинні відчувати не просто обов’язок, а щиру радість від тривалого спілкування з тими, ким опікуємось.

Волонтерки Наталя та Софія нещодавно познайомилися із неповносправною Василинкою. «Це дуже приємна і відкрита до спілкування дівчинка, яка у майбутньому мріє стати співачкою. Василинка старанно вчиться, має чимало друзів-однокласників. Але страшний діагноз «вроджений спинномозковий кір» відібрав у неї звичний для всіх дар ходити. Шкільні вчителі приходять до Василинки додому, щоб навчатися і лише таким шляхом відбувається і спілкування з однолітками», ─ діляться волонтерки.

Перше, про що розповіла і попросила Василинка, коли стоваришувалась із працівниками і волонтерами Карітасу, ─ комп’ютер. Вона давно мріяла спілкуватися із друзями хоча б через Інтернет, більше дізнаватись про оточуючий світ і новини, захоплення інших, далекі подорожі. І саме ця дівчинка, що має особливі потреби, отримала нещодавно від місцевого Карітасу такий бажаний ноутбук для її особистого розвитку, навчання та, що найголовніше – для спілкування із зовнішнім світом. Небайдужі люди долучилися до акції «Подаруй неповносправній дитині можливість» і допомогли зібрати необхідні кошти.

Також Людмила Смолень, керівник центру "Дивовижні долоні" для молоді, що має особливі потреби, розповідає, що підопічні Карітасу привезли нещодавно переможний кубок з обласних спортивних змагань.

«За запрошенням Львівського обласного добровільного товариства захисту неповносправних дітей та інвалідів дитинства «Довіра» і його керівника Солтис Любові  підопічні центру «Дивовижні долоні» взяли участь у змаганнях з легкої атлетики за програмою ігор Спеціальної олімпіади, зайнявши 3-тє призове місце», ─ повідомляє Людмила Смолень.

У змаганнях прийняли участь понад  30 спортсменів з вадами розумового розвитку зі  Львова, Червонограда,  Бродівського району та Дрогобича. У програмі змагань серед юнаків і дівчат були змагання з бігу на коротку дистанцію та стрибки у довжину. Цьогорічні змагання були присвячені пам’яті першого в Україні чемпіона Всесвітніх Ігор Спеціальної Олімпіади з легкої атлетики Максима Байцара.

 

повідомила Надія Чорна