Карітас України допомагає постраждалим під час Майдану і від бойових дій на сході країни
  • Втр, 08/07/2014 - 10:11

Карітас України здійснює 4 програми допомоги постраждалим під час подій Євромайдану, сім’ям загиблих, переселенцям і постраждалим від бойових дій на сході України

З кінця листопада 2013 року до теперішнього часу столицю та інші міста України охопили важливі і складні соціально-політичні події. Через свавілля діючої влади і чинення насильства відносно мирних громадян тисячі українців отримали ушкодження, зазнали утисків, сотні вбито і зникли без вісти, тисячі вимушені покинути власні домівки втікаючи з місць окупації і терору.

Офіційна статистика Міністерства охорони здоров'я, − яку громадські активісти вважають суттєво заниженою, − свідчить, що більш ніж 2200 осіб були травмовані, понад 120 людей загинули та 300 осіб є зниклими безвісти під час вуличних протистоянь, що тривали з листопада 2013 року до лютого 2014 року. Бойові дії на Сході України та конфлікт в Криму змусили залишити свої домівки понад 50 тисяч жителів, − про це заявляє УВКБ ООН. Тисячі українців перебувають в небезпеці, проживаючи у східних областях України чи долучаючись до оборони української території та громадян від терористів.

У відповідь на такі обставини Карітас України завдяки донорській допомозі з низки країн Європи та Америки, а також завдячуючи благодійним пожертвам на свій банківський рахунок від самих українців спрямував усі можливі сили на опіку постраждалими під час масових подій, сім’ями загиблих, переселенцями з Криму та східних областей України, свідками масових протестів і бойових дій.

4 програми допомоги реалізовуються зараз:

1) Довгострокове лікування і реабілітація постраждалих під час подій Євромайдану, а також військоволслужбовців, представників національної гвардії, членів добровільних батальйонів.

Проект передбачає опіку над більш як 30 особами, які отримали важкі тілесні ушкодження або втратили частину свого тіла, є малозабезпеченими, мешканцями сіл або малих міст Західної України та мають гостру потребу в належній програмі реабілітації, що включатиме не лише медичний догляд, але й психологічні, соціальні та матеріальні види допомоги.

З метою безкоштовного обстеження та консультації постраждалих з подальшим визначенням тактики та об’єму надання медичної допомоги працівники програми співпрацюють з адміністраціями клінік в Україні та за кордоном. Ведеться кооперація з ініціативними групами волонтерів Євромайдану, використовується єдина база даних. Працівники Карітасу України активно залучають адміністрації лікарень з метою оптимізації витрат і для пошуку додаткових спонсорів для здійснення програми.

Загальний бюджет проекту сягає 3,3 млн. грн., витрачено близько 80 тис. грн.

2) Соціальний і матеріальний супровід сімей загиблих і постраждалих.

Допомогу надано 60 потребуючим особам: як матеріальними речима, так і медичними послугами, санаторно-курортним лікуванням, психологічною підтримкою, соціальними послугами. 

Загальний бюджет проекту сягає 671 тис. грн, витрачено більше 590 тис. грн.
 

3) Психотерапевтична допомога постраждалим під час масових протестів в Україні.

Проведено оцінку потреб 178 учасників масових протестів, свідків подій та членів їх сімей у 5 регіонах України (Коломиї, Дрогобичі, Києві, Донецьку та Волині) та надано або надається на довготривалій основі допомога для понад 70 осіб (близько 250 сесій кризового втручання, психологічних консультацій та терапії). За підтримки Карітасу України п’ятеро психологів впродовж останніх 2 місяців забезпечують психотерапевтичною допомогою «сотню» на Майдані у Києві, налагоджується співпраця зі спеціалістами у Донецьку, Харкові та Дніпропетровську.

Також задля оптимізації надання такого роду допомоги було проведено два тренінги для спеціалістів організацій Карітасу та служби військових священників Комісії з питань здоров'я УГКЦ, як працюють з постраждалими на Майдані в Україні.

Загальний бюджет проекту становить 1,01 млн. грн, витрачено близько 116 тис. грн.

4) Опіка переселенцями Криму та східних областей України

Проект передбачає насамперед оцінку потреб переселенців і ведення спеціальної бази даних, що є основою для надання специфічних соціальних послуг для переселенців щодо їх проживання, забезпечення одягом, взуттям і продуктами харчування, допомога у правових питаннях, працевлаштуванні, транспортних послугах, також надання психо-соціального супроводу.

6 регіональних організацій Карітасу України в Івано-Франківську, Львові, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, Сокалі надали і надають допомогу вже для понад 850 переселенців, загалом програма розрахована на 1200 осіб.

Загальний бюджет проекту сягає 5 млн. грн., витрачено близько 200 тис. грн.

 

Якщо Ви бажаєте підтримати нашу роботу для потребуючих людей, наші банківські реквізити:

в межах України
на р/р 2600801913626 в Центральна Філія ПАТ "КРЕДОБАНК", МФО: 325365, Міжнародний Благодійний Фонд «Карітас України», ЄДРПОУ 21695710.
*призначення платежу: благодійний внесок на статутну діяльність 

з-за меж України
LVIV BRANCH of the CB JSC KREDOBANK (vul. Sakharova, 78, 79026 Lviv, Ukraine), SWIFT code: WUCBUA2X. Account holder:International Charitable Foundation "Caritas Ukraine". Account #: 2600801913626. Name of bank correspondent: KBC Bank N.V. Brussels, Belgium, SWIFT code: KREDBEBB. Account # in bank correspondent: 480-9589677-71.
*please note that while transferring money it has to be marked as: Charitable Donation for ICF "Caritas Ukraine"

повідомила Надія Чорна