Касіян, св.
  • Пон, 12/08/2013 - 23:33

Святий Касіян (360 - 433) настоятель і наставник ченців

Касіян народився імовірно в Румунії, ранні роки провів у монастирі в Вифлеємі. У 385 році він разом зі своїм другом Германом відправився в Єгипет, де став учнем єгипетських отців-пустельників.

Однак Касіян, ймовірно, був по природі непосидючий, оскільки в 400 р. ми знаходимо його в Константинополі, де його висвятили в диякони. Там він став гарячим прихильником Івана Златоуста.

Іншу частину свого життя він провів на Заході. У 415 році Кассіана висвятили на священика у Марселі, і він заснував там дві обителі - чоловічу і жіночу. У ті часи Прованс, що став притулком для тисяч біженців, вигнаних варварами зі своїх земель, був не найкращим місцем для «відходу від світу», і ченців нерідко засуджували не тільки язичники, але і побратими християни.

Касіян написав два трактати, в яких відстоював ідеали чернецтва, але при цьому роз'яснював, що відлюдництво добре тільки для людей вже досить далеко на шляху до святості, а от тим, хто недостатньо в собі впевнений краще жити в спільноті. Його погляди з деяких інших приводів, зокрема, твердження про те, що навернення в християнство відбувається виключно в результаті власного вибору людини та її власними зусиллями, і лише потім  набуває право на божественну благодать, Церква визнала помилковими, але це не заважає почитати його як святого за його справи.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua