Катехитичний курс «Католицизм»: відкривати красу християнської віри
  • Пон, 21/11/2022 - 22:15
Представлена навчальна програма «Католицизм» покликана сприяти поглибленню пізнання правд християнської віри.

20 листопада 2022 р., у соборі Святої Софії Рима відбулася презентація книги та фільму «Католицизм». Черниці Климентія Луків і Тереза Прус зі Згромадження Сестер святого священномученика Йосафата розповіли присутнім також про особливості ширшого проекту, який охоплює однойменний курс катехизації дорослих.

Від перегляду фільму до прийняття місії

Вперше сестра Климентія побачила фільм «Католицизм» англійською мовою у 2016 році. Даний фільм є частиною проекту католицького єпископа, проповідника та богослова Роберта Еммета Баррона, який у оригінальний спосіб розповідає про основні засади віри, пропонуючи поглянути на неї очима давніх великих святих та сучасних свідків віри. Через два роки, завдяки роздумам та обговоренням теми оживлення літургійного життя у Церкві, вона по-новому відкрила, що без віри немає молитви. А тому запалилась ідеєю озвучити фільм українською мовою. Відтоді розпочалась клопітка праця, пов’язана із особливостями професійного озвучення та пошуком меценатів.

Фільм, який охоплює десять серій, знятих у шістнадцяти країнах, був лише одним з кроків. Перед ним українською мовою світ побачила книга «Католицизм» та однойменний курс для катехизації дорослих. У свою чергу сестра Тереза додала, що основою курсу є Катехизм Католицької Церкви. Протягом двадцяти занять учасники курсу мають можливість читати книгу, обговорювати фільм та поглиблювати свої знання про віру завдяки додатковим матеріалам та праці в групах. На думку сестри Терези, курс спонукає шукати відповіді на питання віри та розширювати засвоєні знання. Окрім питань віри, йдеться також про розуміння Церкви, яка не є лише однією з організацій, а містичним тілом Христа. Наприкінці презентації сестра Климентія зазначила, що проект «Католицизм» є для них певного роду місією. «Для нас це є нагодою краще відкрити віру, щоб жити і любити Бога з надією на небо. Бо наша християнська надія – це не про те, щоб нам було добре сьогодні, а щоб було добре з Богом на віки», – ділиться черниця. У процесі ознайомлення з проектом «Католицизм», учасники презентації мали можливість переглянути частину серії фільму під назвою «Містична єдність Христа і Церкви».

 

Показати людям дію Бога в житті

Обговорюючи після презентації особливості курсу, сестри Згромадження святого священномученика Йосафата поділилися бажанням й надалі поширювати даний проект. «Наша найближча мета – презентувати навчальну програму «Католицизм» в єпархіях УГКЦ для священників та парафіян. Крім того, ми підписали угоду з Національною суспільною телерадіокомпанією України про показ фільму на національному телебаченні», – сказала сестра Климентія. Вона також розповіла про певні труднощі у катехизації, які виходять з того, що часто люди не замислюються над розумінням правд християнської віри. «Для нас це є викликом, щоб пояснити людям особливості християнської віри, засади Катехизму та вчення Церкви», – зазначила черниця. Катехизація дорослих є також викликом у сприйнятті, адже дорослі люди слухають про віру крізь призму свого власного досвіду з краплею скептицизму. «Дуже важливо показати людям в процесі курсу, що певні речі стосуються їхнього щоденного життя і дуже тісно пов’язані з людиною», – зауважила сестра Тереза. Вона наголосила, що даний курс є можливістю для мирян висловити свої погляди про віру, адже навіть після виголошеної проповіді часто нема розуміння того, як люди засвоїли сказане. «Я помітила, що в процесі курсу, під час обговорень у групах, люди діляться особистим досвідом віри, пов’язуючи своє життя із сакральною реальністю, тобто говорять як Бог діє у їхньому житті», – відзначила сестра Тереза.

Мозаїка в базиліці святого Климента

Мозаїка в базиліці святого Климента

Спільнота, яка ділиться вірою

Черниці виокремили позитивні відгуки тих, які пройшли Курс «Католицизм». Сестра Климентія зауважила, зокрема, що дана навчальна програма спричиняється до будування спільноти. «Коли ми обговорюємо у спільноті нашу віру – ми будуємо спільноту та маємо нагоду зростати у вірі разом», – пояснила черниця. У процесі обговорень також відкривається інший погляд на речі, пов’язані з вірою. Про це розповіла сестра Тереза. Вона зауважила, що люди можуть говорити про однакові речі, які стосуються правд віри, але по-різному їх розуміють. І коли починають ділитися досвідом, то ясніше схоплюють віру.

Відзначаючи спільнотний вимір віри, черниці були єдині у міркуваннях, що Церква є живим організмом. Сестра Климентія вказала на один з образів Церкви, про який розповідає фільм «Католицизм». Йдеться про мозаїку у римській базиліці святого Климента, у центрі якої розп’ятий Ісус. Обвиваючи хрест, від нього проростають галуззя, лози та листя, уособлюючи органічність Містичного Тіла Ісуса – Церкви, яка живиться від Нього та об’єднана навколо Нього. «Церква – це живий організм, у якому я відчуваю, що є потрібною тут, маю своє завдання служити іншим. Церква є дарунком та місцем, у яке мене запросив Господь», – відзначила сестра Тереза.

Сприяти зустрічі з живим Богом

Говорячи про актуальні виклики, пов’язані з війною в Україні, сестра Климентія висловила готовність продовжувати презентувати навчальний курс про віру для якомога більшої кількості людей. Вона розуміє, що цей процес потребує відкритості та бажання з боку інших. «Наше завдання – сіяти, а Бог зрощує. Для цього потрібен час. У моєму житті бажання озвучити фільм не з’явилося за два дні. Потрібно було два роки, щоб написати листа єпископу Роберту. Тому розумію, що багато речей потребують глибшого занурення та часу. Однак зараз, коли так темно в Україні – треба нести світло туди, куди можемо», – зауважила черниця.

Роздумуючи над поширенням проекту, сестра Тереза відзначила, що у їхній місії важливо наголосити на основному повідомленні проекту – основа духовного життя полягає у наших стосунках з Ісусом. «Йдеться про те, щоб навчити людей, заохотити їх шукати свою опору в Бозі. Щоб Бог не був для них абстрактною силою, а особою, яка має свої конкретні риси та діє в кожному конкретному житті», – підкреслила черниця, додаючи про те, що віру необхідно сприймати не лише як інформацію, а як спонуку до глибшого розуміння та пізнання Бога, який керує цим світом. Сестра Климентія відзначила близькість у поширенні проекту із харизмою їх Згромадження святого священномученика Йосафата, для якого віра та Церква займали у його житті чільне місце. «Ми віримо що ця наша місія є під його покровом», – додала на завершення сестра Тереза.