Катерина Александрійська, св.
  • Нед, 24/11/2013 - 21:10

Свята великомучениця Катерина була дочкою правителя Конста у Александрії в Єгипті під час правління імператора Максиміна (305-313рр). Живучи в столиці - центрі еллінської ученості, Катерина, яка була напрочуд красивою і розумною, отримала гарну освіту, вивчила твори кращих античних філософів і вчених. Юнаки із найвідоміших родин імперії просили руки прекрасної Катерини, але жоден з них так і не став її обранцем. Вона оголосила батькам, що згодиться вийти заміж лише за того, хто перевершить її в знаннях, багатстві, красі і мудрості.

Мати Катерини, таємна християнка, повела її за порадою до свого духівника. Вислухавши Катерину, він сказав, що знає Того, Хто перевершує її у всьому, бо «краса Його яскравіша сонячного сяйва, мудрість Його керує всім творінням, багатство Його розливається по всьому світу, але це не зменшує його, а звеличує, висота роду Його - невимовна». Образ Небесного Нареченого породив у душі святої діви гаряче бажання побачити Його. Істина, до якої рвалася її душа, відкрилася їй. На прощання священик вручив Катерині ікону Божої Матері з Дитятком Ісусом на руках і порадив з ​​вірою молитися до Цариці Небесної - Матері Небесного Нареченого про ласку бачити Її Сина.

Розповідають, що Катерина молилася всю ніч і удостоїлася бачити Пресвяту Діву, яка просила Свого Божественного Сина подивитися на Катерину, яка стояла перед ним на колінах. Але Ісус  відвертав  від неї обличчя кажучи, що Він не може дивитися на неї, тому що вона потворна, злиденна та божевільна, як і всяка людина, не омита водами святого Хрещення і не позначена печаттю Святого Духа. У глибокій печалі Катерина знову пішла до священика. Він з любов'ю прийняв її, настановив у вірі Христовій, заповів зберігати чистоту і цнотливість і безупинно молитися, а тоді  уділив їй Таїнство Хрещення. І знову святій Катерині було дароване видіння Пресвятої Богородиці з Немовлям. Тепер Господь ласкаво дивився на неї і дав їй перстень, обручивши її з Собою. Коли видіння скінчилося і свята прокинулася від сну, на руці її світився перстень - чудовий дарунок Небесного Нареченого. У цей час в Александрію на язичницьке свято прибув сам імператор Максимін. З цієї нагоди свято було особливо пишним і багатолюдним. Крики жертовних тварин, дим і сморід жертовників палали безперестанку, гомін натовпу на ристалищах переповнював Александрію. Приносилися й людські жертви - на смерть у вогні прирікали сповідників Христа, що не відступили від Нього під тортурами. Любов до мучеників - християн і сердечне бажання полегшити їх долю спонукали Катерину піти до головного жерця і владики імперії, імператора-переслідувача Максиміна.

Назвавши себе, свята визнала свою віру в Єдиного Істинного Бога і мудро викрила омани язичників. Краса дівчини полонила правителя. Щоб переконати її і показати торжество язичницької мудрості, імператор повелів скликати 50 найбільш вчених мужів імперії, але свята взяла гору над мудрецями, так що вони самі увірували в Христа. Свята Катерина благословила мучеників хресним знаменням, і вони мужньо прийняли смерть за Христа і були спалені за велінням імператора.

Максимін, не сподіваючись більше переконати святу, спробував спокусити її обіцянкою багатства і слави. Отримавши гнівну відмову, імператор наказав піддати святу жорстоким мукам, а потім кинути в темницю. Імператриця Августа, яка багато чула про святу Катерину, захотіла побачити її. Умовивши воєводу Порфирія із загоном воїнів супроводжувати її, Августа прийшла у темницю. Імператриця була вражена силою духу святої Катерини, обличчя якої сяяло Божественною благодаттю. Свята мучениця розкрила християнське вчення всім, хто прийшов, і вони увірували і навернулися до Христа.

Наступного дня мученицю знову привели на судилище, де під загрозою колесування запропонували їй відректися від християнської віри і принести жертву богам. Свята непохитно сповідала Христа і сама підійшла до коліс, але Ангел розтрощив знаряддя страти, і воно розлетілося на шматки, перебивши багатьох язичників. Побачивши це чудо, імператриця Августа і царедворець Порфирій з 200 воїнами перед усіма визнали свою віру в Христа, за що їм відразу відрубали голови. Максимін знову спробував спокусити святу мученицю, запропонувавши їй шлюб, і знову отримав відмову. Свята Катерина твердо визнала вірність своєму Небесному Нареченому - Христу і з молитвою до Нього сама поклала голову на плаху під меч ката.

З тих пір її вважають покровителькою філософів і проповідників.

Катерина Александійська була однією зі святих, голоси яких чула св.Жанна Д’Арк.

Джерело: Католицька енциклопедія