Католицька Церква не змінюватиме доктрини стосовно подружньої моралі
  • Втр, 14/10/2014 - 18:28

У ЗМІ останні часом спостерігається правдива буря в склянці води. За твердженням ЗМІ, Католицька Церква начебто змінила своє ставлення до гомосексуальних осіб. Насправді на офіційному сайті Ватикану з’явився текст під назвою «Relatio post disceptationem», тобто повідомлення після дискусії. Тобто, документ відображає точки дискусії – не більше. Це не є офіційний документ у сенсі декларативного свідчення доктрини Церкви.

Перед отцями Синоду ставиться до дискусії низка питань, зокрема і стосовно питання гомосексуальності. Питання, які ставляться до дискусії стосовно гомосексуальності розміщені у точках 50,51,53 тексту «Повідомлення». Для подальшої дискусії ставляться питання, чи може християнська громада прийняти гомосексуалістів без шкоди для католицького вчення про шлюб та сім’ю. Також стверджується, що ця дискусія мусить відбувати у рамках католицького вчення, та що неприйнятними є спроби прирівняти гомосексуальні пари до нормального подружжя між чоловіком і жінкою. «Повідомлення» також наголошує про неприйнятність тиску на пастирів Церкви, щоб вони змінили своє вчення Церкви стосовно грішності гомосексуальної поведінки, як рівно ж так само неприйнятною є умова, яку міжнародні чинники ставлять для отримання фінансової допомоги – запровадження гендерної ідеології. «Повідомлення» також піднімає питання проблеми дітей, які живуть з гомосексуальною парою.

Отже, «Повідомлення» ніде не твердить щось, що вимагає зміни вчення церкви про шлюб і людську сексуальну поведінку.

Якщо порівняємо текст «Повідомлення» з текстом «Катехизму Католицької Церкви», то не знайдемо там сутнісних відмінностей:

«2358    Немало чоловіків і жінок мають глибоко закорінені гомосексуальні нахили. Такий нахил, об'єктивно невпорядкований, для більшості з них є випробуванням. Таких людей треба сприймати з повагою, співчуттям і тактовністю. У ставленні до них слід уникати будь-яких ознак несправедливої дискримінації. Ці особи покликані виконати Божу волю у своєму житті і, якщо вони є християнами, долучити до жертви на Хресті Господа ті труднощі, з якими вони можуть зустрітися з огляду на свій стан.

2359    Гомосексуальні особи покликані до цнотливості. Через чесноти панування над собою, які вчать внутрішньої свободи, інколи через підтримку безкорисливої приязні, через молитву і сакраментальну благодать вони можуть і повинні поступово й рішуче наближатися до християнської досконалості.»

Уся історія з повідомленнями про те, що Католицька Церква змінила чи збирається змінити своє вчення – всього на всього пуста журналістська вигадка.