Католицька Церква в Ефіопії сприяла припиненню міжетнічного конфлікту
  • Втр, 04/12/2018 - 14:58

Католицька Церква в Ефіопії здійснила успішну посередницьку місію, поклавши край сутичкам на етнічному ґрунті на півдні країни.

Вожді племен Геде і Гудж висловилися за встановлення тривалого миру між обома громадами, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на Благовест-інфо.

Не менш 200 осіб загинули в квітні 2018 року в ході конфлікту, що спалахнув між двома громадами. Понад мільйон жителів цієї частини країни були змушені тікати з рідних домівок.

За даними Міжнародної амністії, зіткнення почалися після того, як в регіон повернулися раніше вислані лідери Фронту звільнення оромо. Це повстанський рух, що знаходився деякий час під забороною в Ефіопії, довгі роки виступає за самовизначення народності оромо - найчисленнішою в країні.

Повернення лідерів було з ентузіазмом зустрінуто їх прихильниками, деякі з них вчинили акти насильства по відношенню до не-оромо, зокрема до Геде.

Незабаром після початку конфлікту Католицька Церква в Ефіопії зробила все можливе для залучення уваги міжнародної громадськості до цієї проблеми. Представники Церкви активно включилися в пошуки політичного вирішення питання.

З ініціативи католиків лідери обох етнічних груп зустрілися 22 листопада в місті Діла на півдні Ефіопії. Переговори, модератором на яких виступив католицький архієпископ Аддис-Абеби кардинал Барханейезус Демереу Сурафіель, завершилися укладенням мирного договору між учасниками конфлікту.