«Католицька освіта не лише надає знання, а й забезпечує виховання, що базується на християнській антропології», — Глава УГКЦ
  • Чтв, 30/05/2019 - 19:10

Католицька освіта є «брендом» якості та має великий попит у світі, адже вона відкрита до всіх людей, незалежно від конфесії. Саме католицька освіта може допомогти покращити культуру праці в Україні, зокрема популяризувати затребувану професію, а також допомогти сформувати високоморальні цінності.

На цьому наголосив Блаженніший Святослав у четвер, 30 травня 2019 року, у рамках візиту до Професійного навчального центру імені святого І. Боско. Глава Церкви мав можливість поспілкуватися з учнями та вчителями, а також відвідав їх навчальні лабораторії.

Передусім архиєрей подякував молоді за старання у навчанні, а вчителям — за їх важливий внесок для зростання юнацтва. Він запевнив, що такий навчальний заклад є унікальним в нашій Церкві та в Україні зокрема.

«В Україні тепер здійснюється освітня реформа. На мою думку, мета цієї реформи — досягнути в державній освіті того ж рівня, який має католицька освіта. Вона особлива тим, що не лише надає фахові знання, згідно з міжнародними стандартами, а й забезпечує виховання, що базується на християнській антропології, тобто ким є та людина, яка навчається. Це важливо, щоб дитина була всебічно розвиненою, отримала якісну освіту, була доброю людиною, а також була готовою до успішного життя в цьому непростому сучасному світі», —  вважає духовний лідер греко-католиків.

Глава УГКЦ запевняє, що навчальні заклади такого спрямування є ефективними, бо надають необхідні вміння та навички для розвитку учнів. «Ми бачимо, що випускники таких шкіл успішно складають іспити ЗНО. Таким чином ці заклади мають єдину мету —  соціальне служіння нашому народові, зробити доступними якісні стандарти освіти. Нам деколи важко зрозуміти чиновників, які вважають таку освіту —  приватною. Так, це освіта від церковних структур. Проте вона не є приватною. На мій погляд, державні органи влади повинні змінити своє ставлення до ролі та місця цієї освіти в українському просторі», —  переконаний Предстоятель.

Окрім цього, він зазначив, що Центр імені святого І. Боско недаремно отримав таку назву. Адже свого часу цей священнослужитель з північної Італії бачив те, як діти зі соціально незахищених верств населення потребують не лише соціальної опіки, а й допомоги інтегруватися в суспільстві. Ба більше, душпастир гарантував працедавцям чесних, відповідальних і добрих працівників, а також сприяв тому, щоб вихованці отримали соціальний захист.

За словами Блаженнішого Святослава, тепер Україна масово втрачає робочі руки, «тому заклади такого типу допомагають молоді віднайти себе, отримати гідну роботу та хорошу оплату саме в Україні».

«Нещодавно ми отримали інформацію, що на одній із зустрічей освітян в Краматорську саме від освітян Донецької області надійшло прохання до нас відкрити там католицьку школу. Тож ми бачимо суспільний запит. Я сподіваюся, що в Україні кожна Церква послужить спільному благу народу. Ми можемо радо поділитися своїм досвідом і отримати досвід інших в цьому питанні», —  підкреслив Предстоятель УГКЦ.

Він додав, що внаслідок сучасних новітніх тенденцій роль вчителя значно змінилася. Зараз вчитель не є основним джерелом інформації, тепер він повинен вказати правильну дорогу до розвитку, навчити, як орієнтуватися у світі інформації, професії, надати виховання, яке базується на моральних, а не фальшивих цінностях.