Католицька школа у Хмельницькому виявилася сприятливим середовищем для розвитку дітей
  • Птн, 04/11/2022 - 15:00

Попри війну та економічні ситуацію, католицькі школи в Україні не припинили існувати, їхня діяльність залишається незмінною і актуальною, особливо у теперішні часи – всебічний розвиток дітей на християнських цінностях та виховання у них добра. Про католицьку школу у Хмельницькому нам погодилися розповісти її ініціатори Віталій та Олександра Перець ( вона водночас працює директором навчального закладу).

Як і коли виникла школа? Хто був її ініціатором?

Віталій: – У 2020 році Хмельницькому католицькою громадою був ініційований проєкт «Хмельницька Католицька школа» за підтримки Єпископів Камянець-Подільської дієцезії: Леона Дубравського, Яна Нємца та Радослава Змітровича.
Батьки усвідомили потребу у вихованні і навчанні дітей на католицьких засадах, адже християнський світогляд повинен пронизувати всю людську діяльність, торкатися кожного аспекту життя, у тому числі освіти. Тому навчання у школі покликано відкривати всю красу Божого створіння, Його закони, сенс буття, дати можливість гармонійно та всебічно розвиватися у безпечному середовищі.
Олександра: – Ми дуже багато молилися за цю справу, особливо просили про допомогу блаженну Марцеліну Даровську, яка присвятила значну частину життя шкільництву на українських теренах. Коли справа Католицької школи у Хмельницькому зайшла в глухий кут, Бл. Марцеліна «відгукнулася», і справа рушила вперед.
Ми вже неофіційно віддали школу опіці Марцеліні, але плануємо ще зробити урочисту Євхаристію. Єпископ Леон Дубравський сказав нам, що планує видати спеціальний декрет Курії щодо посвяти навчального закладу бл. Марцеліні Даровській.

Скільки учнів навчається увашому навчальному закладі?
Віталій: У вересні 2020 року почали навчання 13 дітей, через рік їхня кількість збільшилась більше ніж вдвічі, і сьогодні в школі перебуває 45 школярів.
Основний контингент учнів – це діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, парафіяни римсько-католицьких та греко-католицьких парафій Хмельницького. Є також діти з православних сімей, з 2022 року школу відвідують переселенці з Маріуполя та Києва.
В Хмельницькій католицькій школі навчаються діти в початковій школі (з 1 по 4 клас), а також є група раннього розвитку для дітей віком 2-4 роки, і група підготовки до школи віком 4-5 років.
Олександра: У школі маємо 11 педагогів. Це вчителі початкової школи, англійської та польської мов, вчителька музики, вихователі для дошкільнят, сестра Віка, яка веде катехезу. Всі вчителі є християнами різних конфесій, половина педагогів – це католики.
Навчання відбувається за Державними стандартами НУШ за програмою О. Я. Савченко. Більшість дітей мають польське коріння, тому з 2 класу діти починають вивчати польську мову. Значну увагу в нашій школі приділяємо розвитку мовлення та логічного мислення. Англійська мова в кожному класі – 3 рази на тиждень. Щотижня Сестри Служебниці Святого Духа проводять в школі катехизу, готують дітей до Першого причастя.
День розпочинається ранковим колом, під час якого діти слухають повчальну історію або уривок з Євангелія, діляться роздумами, чого навчає ця історія, а також моляться спонтанними словами, «Отче наш» і «Радуйся, Марія». Обов’язковою є також молитва перед їжею. Кожну першу п’ятницю місяця маємо спільну Євхаристію в одній із парафій Хмельницького. Діти люблять подорожувати разом, тому щомісяця обов’язково відвідуємо різноманітні музеї, бібліотеки, філармонію, парки, важливі Християнські святині.

Католицька школа у Хмельницькому виявилася сприятливим середовищем для розвитком дітейЯкі, на Вашу думку, переваги над звичайною школою?
Віталій: Переваги нашої школи – це навчання в малій групі, в класі не більше 10 дітей, тому кожна дитина отримує достатньо уваги вчителя, встигає засвоїти і закріпити матеріал.
Наша особливість – навчання без смартфонів, батьки можуть зв’язатися з дитиною через вчителя, а на перервах учні багато спілкуються між собою, читають, грають у настільні ігри, збирають пазли, виходять на прогулянку. Це цікаве спілкування і розвиток!
Олександра: Католицька школа виявилася сприятливим середовищем не лише для інтелектуального росту, але й для духовного розвитку дітей, адже навчання і виховання грунтується на християнських цінностях – любові до Бога та ближнього, пошани до батьків, вчителів, Батьківщини, вмінні просити пробачення та пробачати, здатності до емпатії, співчуття.

Які проблеми та труднощі стоять нині перед школою?
Олександра: Основна трудність – це потреба більшого приміщення, кількість учнів збільшується, все більше батьків переконуються у важливості християнського середовища для дітей. Молимося в цьому намірі і шукаємо доброчинців.

Як війна вплинула на діяльність вашої школи?
Війна негативно вплинула на роботу та розвиток школи, як і в цілому на життя українського суспільства. Частина учнів виїхали за кордон, замість очікуваних двох перших класів, набрали один. Сім’ї, які залишилися переживають труднощі матеріального характеру, значна частина батьків втратили роботу або мають спорадичні заробітки, важко утримувати сім’ї і робити внесок за навчання. Є діти, у яких близькі родичі служать у ЗСУ, це впливає на психологічний стан учнів, постійні повітряні тривоги також хвилюють дітей. Але ми надіємося на Бога, що захистить нас, молимося з дітьми за мир, які спілкуються в школі, продовжують навчання і це допомагає відволікатися від різних негараздів.
Шукаємо фінансову підтримку, вона зараз вкрай необхідна, щоб школа могла продовжувати свою роботу, розвиватися, щоб більша кількість дітей долучилася.

Яка плата за навчання і чи є знижки?
Віталій: Внесок батьків становить 1500 грн. Фактично всі навчаються з пільгою, це не є бізнес-проєкт, це можливість навчання для всіх дітей. На першій Євхаристії школи отець Єпископ Ян Нємєц сказав: «Нехай ця школа стане Католицькою, тобто вселенською, відкритою і доступною для всіх. Ми робимо для цього все, щоб кожна родина мала можливість навчатися у нас. Тому шукаємо доброчинців, і молимося щодня за всіх, хто нам допомагає.
Хочу звернутися до батьків і нагадати, що відповідальність за виховання і передачу віри лежить на нас, на батьках, тому не треба боятися йти «проти течії». Насправді католицька школа – це не обмеження для дітей, створення рамок, а навпаки – це можливість бути вільними, освіченими, відповідальними християнами, громадянами нашої країни.
В школі дитина проводить більшу частину дня, ви обираєте середовище дітей, з ким спілкується, які цінності розділяє, які ідеали формуються. Тому закликаю бути мудрими!

Контакти і коли відбувається запис на навчання
0682444868 – директор школи, кандидат педагогічних наук, Перець Олександра
Запис в Хмельницьку католицьку школу триває протягом всього року.

Розмовляв Олександр Бучковський