Католицьке воїнство Трампа: Трамп призначив католиків дбати про національну безпеку США
  • Пон, 06/02/2017 - 17:54

В новій Американській Адміністрації чітко прослідковується новий тренд: більшість високо позиціонованих чиновників, які несуть відповідальність за структури оборони і національної безпеки – католики, пише Стівен Біл на сторінках National Catholic Register.

Католиком є генерал Джеймс Маттіс (відомий прізвиськом Скажений Пес), який уже склав присягу міністра оборони США. Також католиком є і новий глава Міністерства Внутрішньої Безпеки генерал Джон Келлі. Трамп також іменував католика Майкла Флінна своїм радником з питань національної безпеки.

Військовий секретар Трампа Вінсент Віола та голова Об’єднаного Штабу військових сил США генерал Джозеф Данфорд теж практикуючі католики.

З іншого боку військова справа – це царина, в якій американські католики, назагал, часто роблять успішну кар’єру.

Роль католицької віри у формуванні військових лідерів США найкраще проявилася в особі генерала Джеймса Меттіса, інше прізвисько якого - Монах-воїн - є наслідком його життя в целібаті та глибокої освіченості. Меттіс відомий своєю неймовірною начитаністю, а також і тим, що в часі активної військової служби пропагував самоосвіту серед своїх офіцерів. Його характеризує і батьківське ставлення до своїх вояків. Меттіс відомий своєю ревною католицької побожністю.

В інтерв’ю у 2003 році Меттіс заявив, що перед прийняттям морально важливих рішень в часі іракської кампанії він безпосередньо консультувався з військовим католицьким капеланом.

Генерал Джон Келлі, новий глава Міністерства Внутрішньої Безпеки також відомий, як практикуючий ревний католик. Коли Келлі втратив сина, який загинув в Афганістані, то спокій віднайшов у своїй католицькій вірі.

На відміну від Меттіса і Келлі Вінсет Віола зробив кар’єру не в армії. Він – виходець із бізнесу, засновник торгівельної фірми Virtu Financial та власник Florida Panthers. Віола відомий, як спонсор католицьких закладів.

Щойно приступивши до своїх обов’язків Меттіс і Келлі показали, що вони готові боронити принципи католицької віри навіть тоді, коли це протирічить заявам президента. Так після заяви Трампа, що тортури для отримання інформації можна дозволити, Меттіс заявив, що тортури не є ефективними, а Келлі зазначив, що закони, які забороняють тортури, мусять бути дотриманими.