Католицькі єпископи Нікарагуа засудили плани правлячої партії змінити конституцію країни
  • Пон, 25/11/2013 - 17:46

Католицькі єпископи Нікарагуа засудили плани правлячої партії змінити конституцію країни, щоб дозволити обиратися на пост президента необмежену кількість разів. Фактично зміни спрямовані на те, щоб на невизначений термін продовжити повноваження нинішнього президента Нікарагуа Даніеля Ортеги, передає агентство Fides.

Президент Даніель Ортега, лідер марксистських сандіністів, які скинули авторитарний режим генерала Анастасіо Сомоси Дебайле, керував Нікарагуа з часу перемоги сандіністів в 1979 р. до своєї поразки на президентських виборах 1990. Ортега знову переміг на президентських виборах в 2006 і 2011 рр..

«Ми не вважаємо за доцільне пропонувати поправки до нашої Конституції»,- йдеться в заяві Єпископської конференції Нікарагуа від 22 листопада. У заяві підкреслюється, що зміни особливо небажані в період «неіснуючого поділу влади» і «безперервних виборчих порушень і порушень Конституції».

«Нинішні пропозиції спрямовані на заохочення, створення і продовження абсолютної довгострокової влади, здійснюваної однією особою чи партією в династичній манері або за рахунок політичної та економічної олігархії»,- додали в своїй заяві єпископи Нікарагуа.

Цитуючи енцикліку Centesimus Annus Папи Івана Павла II від 1991 р., єпископи сказали, «як показує історія, демократія без цінностей легко перетворюється у відкритий або тонко завуальований тоталітаризм».

За матеріалами www.sedmitza.ru/