Католицькі монахині в Індії надають медичну допомогу всім, хто її потребує
  • Нед, 01/10/2017 - 10:39

Монахині католицького чину «Дочки Святої Анни» надають в провінції Гумла на заході індійського штату Джаркханд допомогу в охороні здоров'я і медичній освіті, але радикальні індуїсти впевнені, що реальна мета черниць полягає в «наверненні в свою віру».

Монахині надають медичну допомогу всім, хто її потребує, особливо в глухих сільських районах. Але дуже часто їх самовіддана праця, а також праця інших християнських згромаджень та громад сприймається індуїстськими радикалами як спроби навернути під виглядом допомоги. Християнські подвижниці наполегливо продовжують свою роботу, хоча після недавнього вступу в силу нового закону штату Джаркханд «Про свободу віросповідання», який в дійсності обмежив можливості переходу в іншу віру, в країні відзначається різке зростання звинувачень проти християн. Такі звинувачення тепер легше висувати по закону, але й незаконні і позасудові розправи, напади і насильства по відношенню до християн ростуть останнім часом.

У провінції Гумла штату Джаркханд, де трудяться черниці чину «Дочки Святої Анни», проживає близько 5 мільйонів чоловік, причому здебільшого в сільських племінних громадах. У цих краях не тільки відсутня  найпримітивніша медична допомога, але навіть спалахи звичайних захворювань вважаються «покаранням згори», тому жодних спроб лікування не робиться. До того ж вартість медичної допомоги, якщо її вдається знайти, зовсім непосильна для місцевого населення.

«Щоб якось поліпшити цю тривожну ситуацію, ми підготували проект навчання для акушерок і медперсоналу, а також курси навчання основам охорони здоров'я матері і дитини, - каже сестра Сушміта Куджур (Sushmita Kujur) в інформаційній довідці, спрямованій агентству Fides. - Наш проект охоплює три райони - Сімдега, Гаква і Латехар - в межах вісімдесяти миль навколо міста Гумла. Для кожного з цих районів ми встановили декілька медичних пунктів, і підібрали для них відповідального працівника для допомоги матерям, який, за підтримки керівника проекту, буде координувати і контролювати хід робіт за програмами охорони здоров'я місцевого населення. Цими програмами буде охоплено 75 сіл, і деякі з них майже не доступні через брудні і важкі дороги. Кожне село має вибрати свого уповноваженого по послугах охорони здоров'я, який пройде базове навчання з питань гігієни, охорони здоров'я матері і дитини, з основ здорового харчування, а також отримає базові знання про найбільш поширені хвороби. Ми також підготуємо двох акушерок в кожному селі, а ще плануємо проводити постійні семінари і збори, на яких збираємося навчати місцевих жителів основам здоров'я матері і дитини».

Мета проекту полягає в тому, щоб знизити материнську та дитячу смертність, поліпшити стан здоров'я жінок і дітей, забезпечити вагітних жінок і немовлят медичною допомогою, знизити чисельність недоношених немовлят і впровадити прості і дієві методи лікування найпоширеніших захворювань. Очікується, що проект допоможе знизити показники смертності від легко виліковних хворіб. Важливий практичний досвід, накопичений монахинями ордену «Дочки Святої Анни», є прикладом невтомної, безкорисливої і самовідданої роботи християнських організацій в штаті Джаркханд, де кількість християн становить на сьогоднішній день лише 4,3% від загального населення штату.