Католицькі науковці про моральний аспект рішення Канади відкликати бомбардувальники з Сирії
  • Птн, 26/02/2016 - 01:57

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо, виконуючи передвиборчу обіцянку, вже змінив курс на вклад Канади в боротьбу проти ісламської держави, відкликаючи  CF-18-ті, які попередній уряд  зробив внеском в загальну справу. Замість цього Канада буде нарощувати місії підготовки для місцевих сил, що протистоять бойовикам ісламської держави.

Керівник кафедри Св. Івана XXIII з католицьких досліджень при університеті Св. Томи в Нью-Брансвік Метт Дінан вважає таке рішення канадського уряду помилковим. На його думку є щось більше, ніж політичний інтерес, стратегічна перевага, і військові розмірковування в рішенні завершити місію канадських бомбардувальників  над Сирією та Іраком на користь більшої присутності військових інструкторів на місцях і додаткових витрат на допомогу і розвиток.

«Кожне судження є моральним судженням» - прокоментував він ситуацію для виданння «Сatholic Register» - «Однією з реальних трагедій  сучасних міжнародної та зовнішньої політики, а також того, яким чином вона ведеться, є те, що ми дозволяємо собі сковзати в дію  непродуманим чином, що не дає нам часу для такого роду роздумів». Як експерт з політичної думки  Св.Томи Аквінського, він вважає, що принципи святого  багато чому можуть нас  навчити  про те, як Канада повинна брати участь у війні проти терору ісламської держави.

Війна ніколи не є позитивним добром. Його можна знайти у мирі. Так що повинно бути якось розглянуто, чи миру врешті  решт можна досягнути. Люди мають право бути обережними стосовно цього. І геноцид близькосхідних релігійних меншин і людей, які не є релігійними меншинами в Сирії, зокрема, теж є трагедією.

Католицьке судження про масові бомбардування досить однозначне - безладне знищення цілих міст або великих територій з їх мешканцями, є злочином проти Бога і людини", вчить ІІ Ватиканський Собор у Конституції  «Gaudium et spes». Але ситуація на Близькому Сході є не тільки  застосування високих принципів сидячи у зручному кріслі, сказав Дінан. Політика і моральний заклик до розсудливості, є першою чеснотою зі списку Св. Tоми Аквінця.

«Небезпека полягає в тому, що (військове втручання) стане або опосередкованою війною або відвертою війною з Росією. Цим не варто ризикувати. Моральна небезпека набагато переважує вигоди, яких можна  було би досягти на даний момент».

Тільки політичними мотивами рішення про вивід канадських CF-18  бомбардувальників з веденого американським керівництвом бомбардування не можна пояснити, вважає Томас Тіеку, політолог коледжу Св.Єремії в Ватерлоо, Онтаріо.

«Це, звичайно, має значення для нашого членства і наших союзників, зокрема наших партнерів по НАТО» - сказав Тіеку.

Але яку війну Канада повинна вести на Близькому Сході це не просто питання альянсів і політичної ситуації.

«З моральної точки зору, зміна стратегії для  відображення розвитку поєднується більше з моральним стандартом,  якого ми намагаємося не руйнувати», - переконаний Тіеку – «Знищення інфраструктури бомбардуваннями є неухильним».

Проблемою щільно населених міст, утримуваними силами  ісламської держави є те, що  ця стратегія створює ще більше біженців. Місто може бути звільнено, але громадяни не можуть повернутися до нежитлових будинків без води, без  інфраструктури.

«Інша  моральна дилема пов'язана з тим, що після бомбардувань більшість країн, які брали участь у бомбардуванні мали б  контракти на відбудову», - сказав Тіеку -  «З одного боку ваші військові руйнують, а з  іншого  - ваші бізнес-групи подають заявки на відбудову».    

Оттава зобов'язалася надати $ 1,1 млрд протягом наступних трьох років на розвиток   гуманітарної допомоги в регіоні. Сюди входять  $ 840 млн на забезпеченя водою, їжею, житлом, охорону здоров'я, санітарію, гігієну, захист і освіту для 6,5 млн внутрішньо переміщених сирійців і 4,2 ​​млн сирійських біженців в регіоні. Ще $ 270 млн для допомоги урядам впоратися з  потребами інфраструктури. Канадська католицька організація за розвиток і мир має намір бути частиною цих зусиль.