Католицькі школи Італії страйкують
  • Срд, 20/05/2020 - 16:59

19 травня був історичний, безпрецедентний день в історії католицького шкільництва у Італії. Вперше вчителі оголосили страйк. Як вчора, так і сьогодні вони не проводять дидактичних занять дистанційно. В такий спосіб вони хочуть звернути увагу уряду на свою катастрофічну фінансову ситуацію. На їх захист виступили італійські єпископи.

На відміну від інших європейських країн, в Італії католицькі школи майже повністю працюють за фінансової підтримки батьків. У зв’язку із епідемією, багато з них втратили роботу. В результаті, бракує коштів на зарплату вчителів, щонайменше одній третій з 12 тисяч шкіл загрожує закриття.

Хоча в католицьких школах цієї країни навчається близько 900 тисяч учнів, уряд не переймається їхньою долею. Міністр освіти Луція Аццоліна не висловлює бажання вести переговори з представниками католицьких шкіл.

Італійський єпископат звернувся днями до уряду з проханням виділити надзвичайну допомогу церковним школам. Єпископи нагадали, що на кожному учневі недержавних шкіл бюджет щорічно заощаджує 7 тисяч євро. Банкрутство цих шкіл стане важким тягарем для держави. Зі свого боку, єпископи розглядають можливість виділити 20 тисяч стипендій. Про таку ж підтримку вони просять і державу.

Загроза банкрутства, перед якою сьогодні стоять католицькі школи, є лише одним із аспектів кризи освіти в Італії. Як виявилось, дистанційне навчання в більшості випадків там є фікцією. Як інформує Спільнота св. Егідія, 61 відсоток учнів початкових шкіл (6-10 р.) в Римі не беруть участь в жодних онлайн заняттях, а школи там закриті вже майже три місяці і вже цього навчального року не відчиняться. Це все погіршує загальний стан шкільництва у Італії, де, за офіційними даними, 25 відсотків учнів не осягають мінімальних вимог освіти.