Католицькі школи в США зможуть звільнити вчителів, спосіб життя яких не відповідає релігійним принципам
  • Срд, 15/07/2020 - 12:53

Верховний суд Сполучених Штатів постановив, що конфесійні школи мають право приймати на роботу та звільняти своїх вчителів без втручання держави. Це означає, що католицька школа зможе позбутися вчителя з гомосексуальною орієнтацією, розлученого або що живе без шлюбу чи просто не відвідує Літургію щонеділі. Досі така діяльність могла розглядатися як дискримінація на робочому місці.

На думку суду, конфесійні школи повинні мати право вибору своїх працівників та звільнення одного з них, наприклад, у зв'язку з життям, що суперечить релігійним принципам певної установи, не може бути підставою для клопотання про відшкодування чи відновлення роботи. Це рішення гарантує релігійним установам набагато більшу свободу в діях та підборі працівників, аніж раніше.

Суд вирішив, що вчитель у конфесійній школі відіграє важливу роль не лише у здобутті учнями знань, а й у передачі їм віри, саме тому, наприклад, католицька школа має право обирати таку команду, яка відповідатиме цим цілям. Вчитель повинен бути не лише належним чином освіченим, але й відповідати вимогам певної релігії, а також моральним. «Релігійна освіта та формування учнів є основною причиною існування більшості цих приватних релігійних шкіл, саме тому вибір викладачів, яким школи довіряють це завдання, лежить в основі їхньої місії», – написав у постанові суддя Семюель Аліто.

Нове розпорядження також охоплюватиме такі випадки, як справа Малих Сестер Ісуса, яким загрожували багатомільйонні штрафи та втрата державного фінансування через їхню протидію щодо потреби розповсюдження контрацепції в їхніх осередках. Положення закону про охорону здоров'я в США гарантують, що кожен медичний центр, який отримує державне фінансування для соціальних забезпечень, зобов’язаний забезпечити пацієнтів протизаплідними засобами, стерилізацією та ранньоабортивними таблетками. Після рішення Верховного суду сестри отримують шанс зберегти фінансування без необхідності діяти проти своїх моральних принципів.