Католицький єрарх не виключає можливість розширення допуску англікан до Св. Причастя
  • Срд, 06/08/2014 - 17:57

Попри різні труднощі, католицько-англіканський діалог надалі триває і навіть поглиблюється, – вважає митрополит Бірмінгему Бернард Лонґлі, католицький співголова Міжнародної англікансько-римокатолицької комісії (ARCIC). Архиєпископ передбачає розширення можливості допуску англікан до Причастя у Католицькій Церкві.

В інтервʼю для ірландського англіканського часопису «Church of Ireland Gazette» Архиєпископ Бернард Лонґлі розповів, що незважаючи на перешкоди типу запровадження у Церкві Англії висвячень жінок, католицько-англіканський діалог триває і навіть поглиблюється.

Зокрема єрарх нагадав, що у ватиканському Екуменічному директорії від 1993 року зазначено, що в певних обставинах, винятково і за певних умов можливо погодитись на допуск до Св. Причастя християн з інших Церков і церковних спільнот (п. 129). Тут йдеться про спільноти, що виросли з реформації, до яких належить і Англіканська церква. Однією з умов є безумовне визнання віри в реальну присутність Христа в Євхаристії. Католицький єрарх звернув увагу на те, що це була значна зміна – перехід від цілковитої неможливості до надання такої можливості, хоча й з обмеженнями. На даний час католицько-англіканські відносини поглибились і цю можливість можна би було розширити, – вважає Архиєпископ Лонґлі. Однак він наголосив, що висловлює лише особисту думку і не знає наскільки швидко могло б до такого дійти.

Думку католицького митрополита Бірмінгему прокоментував один із англіканських членів Міжнародної англікансько-римокатолицької комісії (ARCIC). Єпископ Крістофер Хілл зазначив, що Папа Франциск може вчинити позитивний вплив на подальші зміни у відносинах між обома конфесіями. «Мені відомо, що у Римі вже роздумують про нове, більш актуальне видання Екуменічного директорію», – зазначив англіканський єрарх.