Католицький капелан посмертно отримає «Медаль Пошани» в США
  • Втр, 05/03/2013 - 15:55

Католицький священик Еміль Капун (Emil Kapaun), котрий служив капеланом в американській армії під час Корейської війни (1950-1953), отримає найвищу військову нагороду США «Медаль Пошани». Цю нагороду федеральний уряд  присвоює військовослужбовцям Збройних сил США за проявлену особисту мужність під час ведення бойових дій.

Церемонії вручення нагороди відбудуться 11 квітня у Білому Домі та наступного дня у Пентагоні.

Отець Еміль був священиком єпархії Вічита, штат Канзас, і під час війни врятував життя чисельним солдатам на полі бою, а також пізніше у таборі для військових в’язнів у Північній Кореї.

Про присвоєння цієї високої державної нагороди Слузі Божому отцю Емілю Капуну його сім’ї особисто повідомив президент США Барак Обама.

У справі присвоєння нагороди капелану довгий час клопотав колишній конгресмен Канзасу, Тод Тіарт. Він розповів, що ця нагорода є цілком заслуженою, оскільки 35-річний священик ризикував власним життям заради порятунку інших. Під час воєнних сутичок між арміями США та Китаю він мав нагоду втекти у безпечне місце, проте вирішив залишитися на полі бою, де його захопили в полон разом із багатьма іншими солдатами. В таборах для в’язнів він молився разом із полоненими, ділився своєю їжею з пораненими солдатами і заохочував полонених не здаватися під час невпинних допитів. 

Отець Капун помер від голоду та пневмонії 23 травня 1951 року у в’язниці в Піоктонг, Північна Корея.

Канонізаційний процес отця Капуна формально розпочався у 2008 році. Наразі церковні представники збирають необхідні документи для проголошення його святим.

За матеріалами http://catholicphilly.com