Католицький священик: ХАМАС використовує мирних жителів як живий щит
  • Птн, 25/07/2014 - 20:26

Триває ізраїльсько-палестинський конфлікт у секторі Газа. Ізраїльські війська продовжують наступ на землі та в повітрі, палестинці випустили більше 2000 ракет по ізраїльській території. У боях, що тривають уже два тижні, загинуло близько 800 осіб. В основному це мирні палестинці, яких ХАМАС використовує в якості живого щита. Це підтверджує парох храму Пресвятої Родини, єдиної католицької спільноти в секторі Газа, о. Хорхе Ернандес, який залишається на місці подій. "Зазвичай, перед бомбардуванням військові повідомляють мешканців і дають їм час для евакуації. ХАМАС, однак, вимагає від жителів залишатися вдома, кажучи, що не варто відступати перед сіоністським ворогом. Насправді ж вони хочуть використати мирних жителів у якості живого щита", - сказав аргентинський священик, який продовжує працювати у парафії, а для біженців при церкві відкрив школу.

Палестинські біженці також знайшли притулок у православній церкві XII століття. У ній знаходиться близько тисячі осіб, в основному жінки і діти. Нещодавно там навіть прийняли пологи. Інші біженці знайшли притулок у школах. Їх ситуація складна, оскільки далі триває протистояння, відчувається відсутність води й електропостачання.

Єпископ Вільям Шомалі з Латинського Патріархату Єрусалиму визнає, що безпосереднім стимулом нової хвилі насильства стало вбивство трьох ізраїльських підлітків. Реальною причиною конфлікту, однак, є фіаско мирного процесу. Державний секретар США Джон Керрі мав дев'ять місяців, аби підготувати план переговорів. Термін закінчився у квітні. Це викликало розчарування палестинців і нову напруженість, – наголосив єпископ Шомалі. Він запевняє, що як в Ізраїлі, так і в Палестині достатньо прихильників миру. До них належать, зокрема, релігійні лідери, які нещодавно зустрічалися у Великого рабина, щоб підкреслити, що палестинська кров так само важлива, як і єврейська, тому що кожна людина була створена на образ Божий.

Ізраїль у липні почав у палестинському анклаві операцію, мета якої, за словами представників єврейської держави, – припинення ракетного обстрілу і підрив військового потенціалу "ХАМАСУ". Дії Тель-Авіва до 17 липня зводилися до дистанційних ударів з повітря і моря. Однак потім ізраїльська армія почала наземне вторгнення у сектор Газа, основним завданням якого військові назвали знищення тунелів, які палестинські бойовики прорили під спільним кордоном.

За час операції двічі було оголошено перемир'я. Перше ізраїльтяни ініціювали 15 липня, погодившись прийняти єгипетський мирний план. Воно протрималося 6 годин і було перерване через відмову бойовиків припинити пуски ракет. Друге, так зване гуманітарне перемир'я, – 17 липня, також завершилося достроково.

Кількість убитих в Газі, за місцевою статистикою, вже перевищила кілька сотень людей, а поранених понад півтори тисячі. З ізраїльського боку також є вбиті, сотні людей постраждали.