Католицький священик з Білорусі звинувачений у державній зраді
  • Птн, 13/09/2013 - 16:21

Держоргани Білорусі офіційно повідомили Конференції католицьких єпископів республіки про затримання священика Владислава Лазаря співробітниками КГБ. Він звинувачується в зраді державі .

"Після багатьох старань і довгого очікування сьогодні, 12 вересня, Конференція католицьких єпископів Білорусі отримала від державних органів інформацію про затримання Владислава Лазаря", - сказано в повідомленні Римо-католицької церкви в Білорусі, розміщеному на її сайті.

Він звинувачується за статтею про "зраду держави" Кримінального кодексу Білорусі. Його кримінальна відповідальність визначається пунктом 6 статті 16 "Співучасть у злочині "УК".

Представники Церкви пояснили, що, згідно з отриманою інформацією, "отеуь Лазар дійсно затриманий органами КГБ і знаходиться в СІЗО КГБ в Мінську". При цьому священику пред'явлене звинувачення в передачі грошей і матеріальних цінностей людині, яка звинувачується в шпигунстві на користь іншої держави.

"На запит церковної єрархії було отримано запевнення, що стосовно о.Лазаря будуть дотримані всі його права згідно із законодавством Білорусії", - наводить ИТАР- АСС текст повідомлення.

Найближчим часом Апостольському нунцію в Білорусі архиєпископу Клаудіо Гуджеротті буде надана можливість особистої зустрічі з Владиславом Лазарем.

"Державні органи влади гарантують, що церковна єрархія буде регулярно інформована про результати слідства, яке триває", - зазначили в Церкві.

При цьому особливо підкреслили, що, "за повідомленням влади, цей епізод не вплине на клімат довіри Білорусї до Апостольського престолу і на повагу до Католицької церкви.

За матеріалами www.newsru.com