Католики Німеччини вирішать, чи потрібні церкві священики
  • Птн, 08/10/2021 - 12:01

Католики Німеччини хочуть посилити роль мирян у житті церкви і розглянуть питання про доцільність сакраментального священства.

Збори єрархів та мирян РКЦ Німеччини будуть вирішувати питання про те, чи потрібно Католицькій Церкві сакраментальне священство.

На зборах представників РКЦ Німеччини, більш відомих як «Синодальний шлях», більшістю голосів (95 проти 94) було вирішено провести «дискусію» про скасування сакраментального священства всередині РКЦ.

Таким чином, перед робочою групою «синодального форуму», яка носить назву «Священиче існування сьогодні», була поставлена ​​задача «обговорити» це питання.

Причина такої вимоги полягала в тому, що на думку учасників «Синодального шляху» миряни виключені з «активної участі» (в Євхаристії, – Ред.), в той час як «владні структури» священників в церкві дуже міцні.

В католицьких ЗМІ припускають, що існує ймовірність того, що вимога про скасування сакраментального священства в кінцевому підсумку знайде своє відображення в остаточних «рішеннях» і без того спірного «Синодального шляху».

Згідно з проектом статуту Асамблеї, «Синодальний шлях Католицької Церкви в Німеччині» спрямований на «розгляд і роз’яснення ключових питань, таких як: “влада і поділ влади”, “сексуальна мораль”, “священицький спосіб життя “,” жінки на службі в церковних установах протягом дворічного періоду".

Асамблея проходить за участю мирян, які за чисельністю перевершують єпископів.

Основна кількість учасників – представники дисидентського «Центрального Комітету німецьких католиків» – радикальної лівої групи, яка виступає за висвячування жінок і «оновлення» католицького вчення про людську сексуальність.

Новина про проведення Асамблеї, якій надано право приймати резолюції від імені РКЦ в Німеччині, викликала неабияке хвилювання в католицькому середовищі, оскільки, на думку багатьох, це може викликати серйозний розкол.

У той же час, рішення «Синодального шляху» не мають юридичної сили, а значить кожен єпископ РКЦ Німеччини в праві вирішувати, чи вводити їх в своїй єпархії.