Католики Севастополя змушені були святкувати Різдво на вулиці
  • Срд, 26/12/2012 - 17:52

 Вже вкотре католики Севастополя вимушені святкувати найбільші християнські урочистості на вулиці – під стінами храму, який міська влада їм досі не повернула. У Святвечір, 24 грудня, мерзли на вулиці не лише кримські католики, а й іноземці.

 

В черговий раз міська громада РКЦ вимушена святкувати Різдво просто неба, а не в приміщенні. Через байдужість, а нерідко і вороже ставлення міських чиновників та багатьох депутатів, питання з поверненням споруди релігійній громаді затягується більше десятиліття. Однак громада продовжує діяльність, на великі свята богослужіння переносяться на вулицю, біля будівлі костелу.

 

Цьогоріч у Месі взяв участь і настоятель греко-католицької громади міста о. Микола Квич. За його словами, дві Церкви-сестри мають дружні стосунки: «Те, що ми є різних традицій, це не говорить про те, що ми є чужими. А розділити свято зі своїми братами надзвичайно приємно. І це є для християн тільки плюс, що ми можемо додати один одному приємності. І ті умови, в яких вони знаходяться, – це те мале, що ми можемо зробити, аби їх підтримати».

 

Священик Севастопольської католицької громади св. Климента отець Ян зазначив, що «це свято об'єднання Бога з людино. Це день об'єднання розділених сімей, адже в цей день ми просимо вибачення, прагнемо, щоб було менше зла і більше добра».

 

Серед парафіян колоритними постатями стали п’ятдесят курсантів Академії ВМС ім. П.Нахімова з Екваторіальної Гвінеї. З літа цього року вони проходять навчання в Україні для того, що б через кілька років поповнити ряди офіцерського корпусу ВМФ своєї країни. Їх було спеціально запрошено на Богослужіння. Більшість населення Екваторіальної Гвінеї католики, отже африканські курсанти на Різдво вирішили приєднатись до своїх севастопольських братів у хресті.

 

Під час Меси Севастопольські пластуни передали віруючим Вифлеємський вогонь миру і добра. За багаторічною традицією його запалюють в Палестині та літаком переправляють до Відня. Звідти він за допомогою скаутів мандрує Європою. У Севастополь з року в рік його привозять пластуни напередодні Різдва.

 

Довідка:

Храм Священномученика Климента Римського побудовано в 1911 році на кошти севастопольських католиків. У 1936 році настоятель храму священик Матвій Гудайтіс був розстріляний, а церква закрита. У 1941-1942 роках святиня постраждала від бомбардувань, проте близько 80% будівлі уціліло. У 1958 році за проектом архітектора Брауде храм був перебудований під кінотеатр. Католицька громада Севастополя протягом багатьох років безуспішно намагається повернути будівлю храму.

 

Джерело: CREDO/RISU