Католики Святої Землі готуються до участі в Синоді
  • Чтв, 21/10/2021 - 10:06

Католицькі Церкви різних обрядів Святої Землі спільно здійснюватимуть дієцезальний етап синодального процесу. Очільник Латинського Єрусалимського патріархату, де цей процес офіційно розпочнеться 30 жовтня, зазначив, що цей Синод може допомогти членам Церкви усвідомити самих себе як спільнота.

«Задля синодальної Церкви: сопричастя, участь і місія» – таку тему має XVI Асамблея Синоду Єпископів, яка має три етапи: дієцезальний, континентальний та вселенський. Після вступної зустрічі у Ватикані в суботу, 9 жовтня 2021 року, у багатьох дієцезіях світу 17 жовтня відбулося відкриття дієцезального етапу.

Католицькі Церкви різних обрядів Святої Землі спільно здійснюватимуть дієцезальний етап синодального процесу. Про це було вирішено під час Пленарного засідання Католицьких ординаріїв Святої Землі, що відбулося у Назареті 5 і 6 жовтня 2021р. під головуванням латинського Єрусалимського Патріарха П’єрбаттісти Піццабалли. Щодо дати офіційного відкриття синодального процесу, то в Латинському Єрусалимському патріархаті воно відбудеться у суботу, 30 жовтня 2021 року, а інші ординарії самостійно визначатимуть день і місце його проведення.

Заклик до участі

У душпастирському листі до вірних, опублікованому 15 жовтня з нагоди початку Синоду, очільник латинського Єрусалимського патріархату закликав усіх взяти участь у цьому «надзвичайно важливому етапі життя Церкви». Зокрема, він заохотив всіх священиків, парохів та численних душпастирських працівників долучитися до цього нового Синоду та співпрацювати з різними координаторами та синодальними комісіями. «Ми повинні зробити це не тому, що нас просять, – підкреслив він, – а тому, що ми переконані, що це прекрасний і цінний час для життя нашої Церкви».

Присутність Христа серед учнів вчиняє їх свідками Воскресіння

Посилаючись на тему цього Синоду – «Задля синодальної Церкви: сопричастя, участь і місія» – Блаженніший П’єрбаттіста зазначив, що вона вказує на намір Святішого Отця сприяти тому, аби життя Церкви було менше зосереджено лише на духовенстві та щоби дедалі більше ставало плодом загального залучення всіх вірних. 

Він зазначив, що символом синодального процесу в Латинському Єрусалимському патріархаті обрано учнів з Емауса, які, втікаючи з Єрусалима і спілкуючись між собою про поразку хреста, зустрічають в дорозі Ісуса, не докладаючи до цього жодних зусиль. Христос іде з ними і відкриває їм значення Писання. Він зупиняється з ними і ламає хліб, тоді їхні очі відкриваються. «Лише завдяки присутності Христа серед них, – наголосив патріарх, – вони стають свідками Воскресіння».

Не теоретичні промови, а діалог та слухання

Патріарх пояснив, що, зазвичай, кожен з нас взаємодіє з людьми зі своєї групи: молоді люди з молоддю, богопосвячені особи з богопосвяченими, сім’ї з сім’ями тощо. На його думку, важливо зустрічатися на всіх рівнях: молоді люди з сім’ями, відвідувати людей похилого віку в хоспісах, відвідувати сім’ї, зустрічатися з невідомими раніше реаліями. «Замість того, щоб виступати з теоретичними промовами, – підкреслив він, – варто слухати та зустрічатися з досвідом, з якого можна навчитися: корисніше піти до монастиря та вислухати життєвий досвід богопосвячених осіб, ніж виголошувати промову про богопосвячене життя. Набагато корисніше слухати життєвий досвід парафіян Святої Землі, ніж розробляти фантастичну теорію про місцеву Церкву. Вийти, навіть фізично, з парафіяльного залу, зі свого знайомого осередку, щоб зустріти іншу невідому дійсність своєї Церкви, на мою думку, може значно змінити ситуацію».

Плоди прийдуть через тривалий час

Блаженніший П’єрбаттіста зауважив також, що від цього синодального процесу не слід очікувати швидких змін або надзвичайних плодів, бо плоди завжди надходять через тривалий час, якщо цьому передувала старанна праця в полі. «Було б великою користю уже те, якби Синод започаткував новий спосіб усвідомлення себе самих як спільноти, де всі відчувають себе частиною життя один одного, об’єднані в особі Ісуса, серці нашої віри, Який надає сенсу нашому буттю тут, у Святій Землі, і Який живить і випромінює любов, яка підтримує наше життя».