Католики з Північної Кореї можуть зустрітися з Папою
  • Суб, 19/07/2014 - 21:05

Сеульська архиєпархія звернулася до влади Північної Кореї, щоб дозволили групі з 10 місцевих католиків брати участь у св. Месі, яку Папа Франциск очолить в Сеулі під час свого візиту до Південної Кореї 14-18 серпня 2014р. Відповідь очікують отримати на початку серпня, повідомив представник архиєпархії о. Гур Юнг-Юпп.

До приходу до влади комуністів у Північній Кореї за різними даними проживало від 50 до 100 тис. католиків і в два рази більше протестантів. На даний час не можна визначити числа християн, оскільки вони змушені приховувати свою віру, тому що її сповідання загрожує дуже суворим покаранням: тюремним ув'язненням або трудовим табором, і іноді смертю. За офіційними даними, серед 24 млн. північних корейців тільки 12 протестантів і 800 католиків. Північнокорейська конституція формально гарантує свободу віросповідання, але насправді її там не існує. На практиці, єдиною прийнятною формою релігії є культ першого комуністичного диктатора Кім Ір Сена і його нащадків, які керують країною.

Хоча в столиці Пхеньяні є три храми - два протестантських і один католицький - насправді вони доступні тільки для туристів, дипломатів і членів міжнародних неурядових організацій. В якості духовенства в них працюють функціонери об'єднань, створених владою і ними ж контрольованих. Протягом декількох років діє також православна церква, побудована Московським Патріархатом за згодою Кім Чен Іра, але вона призначена тільки для іноземних громадян.

За оцінками правозахисних організацій, в Північній Кореї більше 200 тис. чоловік сидять у в'язницях з політичних чи релігійних мотивів. Серед них, щонайменше 30 тис. християн.

Свята Літургія в центрі Сеула відбудеться 16 серпня 2014 року і буде приурочена беатифікації 124 корейських мучеників. Ще однією метою подорожі Папи стануть Азійські дні молоді. Це буде третій візит Єпископа Риму в Корею - раніше, в 1984 р. і 1989 р. країну відвідував Іван Павло II. Корейське суспільство з ентузіазмом сприйняло паломництво Святішого Отця. Всі чекають, що візит може принести мир для всього регіону.

У Південній Кореї 5,3 млн. католиків. Це третя за величиною і швидкозростаюча релігійна спільнота в країні. Треба відзначити, що Корея є єдиною країною в Азії, де Католицька Церква виникла практично без участі європейських місіонерів.