Католицька Церква просить не дискримінувати християн в ісламських країнах – мусульмани припиняють діалог
  • Втр, 11/06/2013 - 20:25

Апостольська Столиця завжди залишається відкритою для діалогу з мусульманами, і це не вона має відкритися на діалог. Цього треба очікувати від послідовників ісламу, – сказав президент Папської ради з міжрелігійного діалогу французькому інформаційному агентству AFP.

 

Кардинал Жан-Луї Торан послався на нещодавно заяву дипломатичного радника університету Аль-Азхар у Каїрі, найвищого офіційного авторитету сунітів. Махмуд Абдель Гавад в інтерв'ю італійській газеті «Il Messaggero» сказав, що нового Папу в ісламському світі краще сприймають, аніж його попередника, і тепер чекають на його подальші кроки.

 

«Це Каїрський університет призупинив відносини з Ватиканом, коли на початку 2011 року Папа Бенедикт XVI закликав до захисту християн після нападу на церкву в Олександрії, – нагадав президент Папської ради з міжрелігійного діалогу. – Я робив чимало спроб, але марно. Проблема не є нашою. Тими, хто призупинив контакти, є наші друзі-мусульмани. А наші двері завжди відкриті», – додав французький кардинал. Він підкреслив, що у міжрелігійному діалозі треба уникати двозначності. Не можна мовчати на дискримінацію християн у країнах з мусульманською більшістю.

 

Кардинал Торан вказав на ситуацію у Саудівській Аравії, де не може існувати жодна церква, хоча король вважається прихильником діалогу з іншими релігіями. Іншим прикладом є напади ісламістської секти Боко Харам у Нігерії. Глава дикастерії Ватикану назвав їх «імпортованим насильством». Він також висловив стурбованість з приводу Лівану, який нещодавно був моделлю співіснування між християнами, мусульманами, а зараз там страждають від наслідків сирійської кризи.

За матеріалами info.wiara.pl