КАЗАХСТАН тонко і дипломатично підтримав Україну
  • Втр, 13/09/2022 - 22:20

Сьогодні Папа Франциск І прибув з офіційним візитом до Казахстану на зустріч світових релігійних лідерів. Казахстан вже віддавна намагається позиціонувати себе як центр релігійного діалогу.

У Казахстані свого часу проживало до 1 мільйона Українців, які були вивезені туди у різні періоди нашої нелегкої історії. Останні депортації торкалися переважно Західної України.

Відколи це стало можливо, УГКЦ направила до Казахстану своїх душпастирів. Спочатку там служив і помер Владика Олександр Хіра. Блаженнної пам’яті брати Микола і Григорій Сімкайли пов’язані з Казахстаном, а також владика Павло Василик.

Від 90-х років туди приїздив владика Василь Медвіт, а з 1996 року туди зголосився сам на нелегку душпастирську працю мій великий приятель, земляк отець Василь Говера. Його батьки також були виселені на землі Казахстану.

Завдяки старанням отця Василя там діє і розвивається церковне та громадське життя. Попри різні старання там так і не вдалося до сих пір створити окремого Екзархату УГКЦ.

Згодом, тяжкими трудами вдалося домогтися утворення Апостольської адміністратури для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії. Її очолив саме отець Василь Говера.

Так ось, з огляду на страшну війну Росії проти України, Казахська влада, якій також путінська влада погрожувала, вирішила виокремити присутність України на зустрічі світових релігійних лідерів.  Отець Василь був включений у офіційну делегацію, яка зустрічала Папу Франциска.

Але це ще не все. Служба протоколу легко натякнула (а може помилково не без Провидіння Божого), що в Казахстані пора створити Митрополію УГКЦ. А тому, запрошуючи отця Василя на зустріч, запросила його як Архиєпископа і Митрополита. І саме так він фігурує офіційно серед запрошених.

Можливо це не тїдьте сигнал чи звичайна помилка, а натяк з небес звернути особливу увагу на УГКЦ в Казахстані, яка потребує піднесення її до належного рівня. Адже відповідний статус не тільки дозволить належно душпастирювали серед наших вірних в Казахстані, а відкриє дорогу до душпастирства вірних УГКЦ в Азії і на далекому Сході. А їх є дуже багато!

Ось доказ того, що пишу! Фото з державного протоколу!