Керівництво будинку престарілих у Бельгії стане перед судом за відмову в евтаназії
  • Птн, 15/01/2016 - 12:14

Керівництво будинку престарілих бельгійського міста Діест стане перед судом за те, що відмовило у виконанні евтаназії на території центру 74-річній жінці, яка страждає на рак.

Скаргу на керівництво подала дочка хворої, стверджуючи, що відмова викликала у її матері «великі розумові та фізичні страждання, бо замість того, щоб "спокійно відійти", змушена була бути переведеною до іншого будинку для престарілих».

Інцидент стався в 2011 році, але тільки зараз набув розголосу, коли Митрополит Брюсселя архієпископ Юзеф Де Кезель публічно заявив, що жоден католицький центр не може бути примушений робити аборти або евтаназію. Рішення має бути прийняте в квітні.

Цей процес викликав великий інтерес як політиків, так і прихильників евтаназії, які вимагають, щоб всі центри, які відмовляються виконувати його, були позбавлені державного фінансування.

Евтаназія була легалізована у Бельгії в 2002 році, але з тих пір це право настільки лібералізоване, що дозволяє навіть вбивства дітей. Відповідно до закону, щоб отримати право евтаназію, не обов'язково бути невиліковно хворим, досить тільки не «хотіти далі жити».

У 2003 році в Бельгії було зареєстровано 235 випадків евтаназії, а через десять років аж 1816, що означає збільшення більш ніж на 600 відсотків. Закон дозволяє лікарям евтаназію, але нічого не говорить про те, чи стосується це ж право клінік і будинків престарілих.