Керівництво Франції звернулося за допомогою до релігійних спільнот
  • Чтв, 24/07/2014 - 21:06

Франція побоюється перенесення на свою територію близькосхідних конфліктів. У минулі вихідні в Парижі і його передмістях відбулися серйозні антисемітські інциденти. Про-палестинські демонстранти атакували синагоги та єврейські магазини, підпалювали автомобілі, закликали до знищення євреїв. У світлі цих подій, Президент Франсуа Олланд запросив до себе представників основних релігій: юдеїв, християн, мусульман та буддистів. Конференцію католицьких єпископів представляв єпископ Станіслас Лалан.

"Це була довга зустріч - сказав у бесіді з Ватиканським радіо єрарх. - Президент дуже стурбований ситуацією. Він побоюється, що вона може погіршитися". За словами єпископа, Олланд хоче, щоб релігійні спільноти зіграли свою роль у відновленні спокою і запобіганню перенесення у Францію конфліктів ззовні. Цьому не сприяє хитке соціальне становище в країні. Багато молодих людей не бачать для себе майбутнього. Екстремісти можуть використовувати це, вважає католицький єрарх. Релігійні лідери попросили владу зробити все можливе, щоб зберегти республіканський порядок, хоча це не так просто. Тим не менш, це необхідно для безпеки всіх, вважають вони.

Раніше Конференція Єпископів Франції засудила антисемітські ексцеси. "Ми шоковані, як і більшість французів", - написали у своїй заяві французькі єрархи. Вони закликали уряд до відновлення громадського порядку. "Перед обличчям насильства у світі, з причини якого страждають багато людей, Франція повинна бути прикладом того, що можливе співіснування людей незалежно від їх походження, релігії та культури", - йдеться в заяві.

У Франції живуть одні з найбільших спільнот євреїв і мусульман в Європі. Спалахи конфліктів на Близькому Сході ведуть країну до серйозних інцидентів, таких, який мав місце минулої неділі в місті Сарсель, на північ від Парижа. Демонстранти, які виступали проти ізраїльської операції в секторі Газа, незважаючи на заборону демонстрації, напали на єврейські магазини і синагоги, палили автомобілі.