Керівницю, що звільнила працівника ІКЕА за цитування Біблії, обвинувачує прокуратура
  • Птн, 29/05/2020 - 10:30

Керівниці відділу кадрів одного з магазинів мережі ІКЕА, яка звільнила працівника за цитування на внутрішньому форумі компанії слів зі Святого Письма, що критикують гомосексуалізм, почула звинувачення в обмеженні права на працю з огляду на свободу віросповідання. Про це повідомляє прокуратура Варшави. 

У червні 2019 р. Томаш К., працівник одного з магазинів мережі ІКЕА, наводячи цитати зі Святого Письма, висловився проти статті під назвою “Включення ЛГБТ+ – це обов’язок кожного з нас”, зверненій до працівників цього шведського концерну. Свою незгоду він висловив на внутрішньому форумі компанії.

Незгода працівника закінчилася до нього врученням повідомлення. Як пояснює прокуратура, рішення про звільнення потерпілого було наслідком “арбітражної оцінки” і “упереджень” представниці працедавця щодо працівника. Про це свідчать матеріали справи.

Прокурор пояснив, що аналіз дописів потерпілого, заснований на висновках експертизи, не підтвердив тези працедавця, нібито цитати з Біблії порушують принципи соціального співіснування та виключають решту працівників магазину.

Ст. 53 конституції Польщі гарантує свободу совісті та релігії, а ст. 54 гарантує кожному свободу у висловленні поглядів. Будь-який працедавець, у тому числі й міжнародний концерн, зобов’язаний поважати приватність  працівників та уникати спрямованої на них ідеологічної діяльності поза трудовою сферою. Керівниці загрожує покарання у вигляді штрафу, обмеження волі або позбавлення волі терміном до 2 років.