Керівник відділу у справах сприяння єдності християн УГКЦ: політичні процес не повинні переноситися на релігійний ґрунт
  • Суб, 22/11/2014 - 15:00

У Ватикані завершилося засідання Папської ради сприяння християнській єдності, в якому брав участь також представник Української Греко-Католицької Церкви. Зустріч була присвячена 50-річчю соборного Декрету про екуменізм, видання якого стало переломним моментом, з якого, по суті, почалася нова сторінка у відносинах між християнськими Церквами. Півстоліття - це багато чи мало? - задаються питанням представники конфесій.

Незважаючи на те, що Церкви за цей час зробити великий крок назустріч одна одній, все ж в форматі всесвітньої історії це дуже короткий термін, вважає отець Ігор Шабан, керівник відділу у справах сприяння єдності християн Української Греко-Католицької Церкви. Тим більше сьогодні відчувається, навпаки, і певний відступ у стосунках, причиною якого, так званим "каменем спотикання", багато хто називає саме існування Греко-Католицької Церкви, пояснив свою позицію священик. "Якщо ми будемо говорити саме про Греко-Католицьку Церкву, то це питання вже було піднято на міжконфесійному рівні на початку 90-х років, кілька років велися дискусії, результатом яких стали, на мій погляд, досить добрі рішення: документ, який визнав, що уніатство існує в історії, і як метод зробило свою справу. Є Східні Церкви, вони існують, моляться, є мільйони віруючих, які належать до цих Церков і спасаються в них. А тому не можна заперечувати їх існування. І це питання тоді, на початку 90-х, було закрито. А сьогодні ця дискусія знову набирає обертів і деякі політичні процеси, які ми спостерігаємо в Україні, переносяться на релігійний ґрунт. І ми дуже болісно це сприймаємо, тому що це зовсім не християнський, не братній підхід", - зазначив отець Ігор Шабан.

На жаль, сьогодні, як ніколи в останні часи, саме політичні питання управляють релігійною ситуацією, зауважив греко-католицький священик. І тепер, після 25 років відродження, це особливо боляче розуміти. Незважаючи на те, що церковні структури за цей час оновилися, виросло ціле покоління нових віруючих, вихованих в дусі християнських цінностей, так звана прогалина в релігійності, а  значить, в моральності населення, все ж велика. І це теж може бути причиною конфліктів різного роду, зазначив отець Ігор Шабан. "Якщо ми подивимося, то не так багато людей ходять в Церкву - ходять і моляться. Можливо, різні цифри в Західній, Східній та Центральній Україні. Якщо ми подивимося на наших сусідів, там теж інші цифри. І постає питання до всіх Церков, що за ці 25 років вони зробили для свого нового покоління?»- зазначив священик в інтерв'ю Білоруській редакції Ватиканського радіо.

Ситуація в Україні стала наче лакмусовим папірцем, вона знову загострила розбіжності між представниками Церков - не тільки на рівні єрархів, а й на рівні простих віруючих. Такого категорично не можна допускати, впевнений отець Ігор Шабан. Голос Церков повинен звучати заради захисту миру і спокою як між державами, так і між політиками, між представниками духовенства, так і віруючими різних конфесій, але однієї країни і взагалі Божого світу. "Ми сподіваємося, що люди прислухаються до голосу Церкви, і Церква в Україні не мовчить. Головне, щоб ми говорили правду. Якщо навіть люди не прислухаються до неї зараз, вони все одно колись зрозуміють правду. Коли ми говоримо про Церкви в Україні, то в один голос вони разом на Всеукраїнській раді церков кілька разів озвучували тексти, документи, які доносять правду про мир і спокій, а також заклик до мирного вирішення цього конфлікту. Але чомусь це не чують ті люди, які зараз зі зброєю. Також до виключно мирного вирішення конфлікту не раз закликав і Папа Франциск", - нагадав священик.