Керрі Лем, католицька «леді-дракон» Гонконгу
  • Втр, 04/04/2017 - 12:14

Нова очільниця адміністрації Гонконгу, вихована черницями, переконана, що ця посада – це частина Божого плану для її життя. Дехто називає Керрі Лем «слугою червоних мандаринів», проте її обрання міністром не викликало негативних реакцій із боку «мовчазної більшості» - 600 тисяч гонконзьких католиків.

Як повідомило 30 березня 2017 року італійське видання «La Stampa», у колишній британській колонії, а нині Особливому адміністративному районі Китаю Гонконзі відтепер є новий губернатор, або, як офіційно називається ця посада, головний міністр адміністрації. Ним стала 59-річна Керрі Лем, яку місцеві англомовні газети вже встигли назвати «леді-дракон» Гонконгу чи навіть «залізною леді». Вона виконуватиме керівну функцію від імені китайського уряду.

Керрі Лем – католичка, але деякі коментарі на місцевих католицьких інтернет-сторінках не соромляться називати її «слугою червоних мандаринів», натякаючи на те, що негативно ставляться до позиції головного міністра щодо нинішнього комуністичного режиму в континентальному Китаї. Попри неоднозначний початок губернаторської кар'єри, нова очільниця адміністрації й надалі регулярно відвідує недільні Меси й долучається до благодійних ініціатив місцевого осередку «Карітасу». Вона переконана, що новий статус – це частина Божого плану для її життя.

На посаді Керрі Лем змінила Ляна Чжен'їна, який не був занадто популярний у Гонконзі. Спеціальний виборчий комітет із 1194 осіб віддав їй 777 голосів – супроти 365 голосів за її суперника Джона Цанга. З 1 липня 2017 року вона очолюватиме Особливий адміністративний район Китаю. Вона зустрічатиме лідера КНР Сі Цзиньпіна, який прибуде сюди відзначити двадцяту річницю повернення Гонконгу під контроль пекінської влади.

Призначення Керрі Лем не було несподіване, хоча вона стала першою жінкою, обраною для керівної роботи за підтримки Китаю. Гонконзькі вибори мають певну специфіку. Хоч тут проживає 7,3 млн. осіб, в обранні глави місцевої адміністрації беруть участь спеціальні виборці, яких делегують чотири суспільні сектори: бізнес і торгівля, громадські й релігійні організації, службовці, політики. Виборчий комітет перебуває під значним впливом китайського політичного керівництва.

Нова очільниця адміністрації була присутня у сфері публічного управління Гонконгом з 1980 року, розпочавши кар'єру ще в 17 років, за англійської колоніальної адміністрації. Безпосередньо до обрання міністром Керрі Лем обіймала «посаду номер два» – виконувала функції першого секретаря адміністрації. Вона очолювала робочу групу, яка у 2014 році розробила реформи виборчої системи, що мали на меті надання мешканцям Гонконгу загального виборчого права щодо глави виконавчої влади. Цей проект був відхилений після втручання Пекіна, який вимагав попереднього узгодження можливих кандидатур на посаду. Це спровокувало протести, відомі як «революція парасольок» (осінь 2014 року). 27 березня, одразу після виборів Керрі Лем, поліція офіційно висунула звинувачення дев'яти лідерам протестного руху за порушення громадського порядку.

Керрі Лем вступає на посаду в період спаду економіки Гонконгу на тлі зростання прибутковості операцій із нерухомістю та діяльності фінансових груп. Це призводить до значного й очевидного розшарування за рівнем доходів. Губернаторка й отримала благословення Пекіна на пошук розв'язання цього соціально-економічного ребуса, який надзвичайно гостро впливає насамперед на місцеву молодь. Тло майбутніх реформ, як запевняють аналітики, багато в чому визначатиме саме те, що міністр сповідує католицьку віру та належить до тієї частини китайської католицької спільноти, яка зберігає єдність зі Святим Престолом.

Вишкіл Керрі Лем здобула в коледжі святого Франциска, відомій школі для дівчат, яку утримують сестри-каносіанки. У молодості вона брала участь у демонстраціях проти британського колоніального уряду. З тих часів, як розповіла Керрі Лем у кількох інтерв'ю, вона відчувала своїм першим покликанням соціальне служіння та роботу щодо розв'язання соціальних проблем у надзвичайних ситуаціях.

Передвиборча програма Керрі Лем містила пропозицію створити в Гонконзі спеціальний орган для координації стосунків адміністрації зі спільнотами та релігійними інституціями. Цю ідею зустріли негативно, особливо релігійні лідери – варто згадати принаймні лист від кардинала Джона Тонга, католицького єпископа Гонконгу. Згодом ця пропозиція була відкликана з програми для подальшого вивчення. Представники ж католицької єпархії зазначили, що досі Гонконг відрізнявся гармонійними і конструктивними стосунками між релігійними громадами та цивільною владою, тож нема потреби створювати спеціальні органи, відповідальні за керування «релігійною політикою» місцевої влади.

Під час виборів Лем отримала 38 із 60 голосів, поданих представниками релігійних і громадських організацій, проте ніхто з десяти католицьких делегатів не проголосували за неї. Семеро не надали переваги жодному з трьох кандидатів.

Нова очільниця адміністрації не планує пропонувати об'єднанням католиків Гонконгу підтримку у критиці китайської політики. Це важливо, бо ж у цих середовищах антагонізм до Пекіна став знаком політичної ідентичності.

Аналітики вказують на особливі сигнали, які треба зауважити у нинішньому призначенні. Насамперед варто розуміти, що китайська комуністична влада не вбачає у християнській вірі перешкоди для вибору «довірених» політичних діячів. По-друге, «невойовничі» віряни на кшталт Керрі Лем, які моляться та ходять на державну службу, можуть бути позитивно оцінені «мовчазною більшістю» 600 тисяч гонконзьких католиків. Вони не виходять на вулиці протестувати проти політики Пекіна, не висловлюють ворожих для режиму намірів. Вони, зокрема й сама Керрі Лем, належать до визнаних Святим Престолом китайських спільнот – і так можуть допомогти легітимізувати політику комуністичного китайського режиму як щодо релігійних меншин, так і щодо стосунків із Ватиканом.

Перекладено і адаптовано за інформацією «La Stampa»