Керуючий справами УПЦ МП не встояв проти спокуси перекрутити історію українського християнства
  • Чтв, 03/03/2016 - 01:27

У своєму інтерв’ю опублікованому на офіційному інформаційному сайті УПЦ МП митрополит Антоній Паканич, керуючий справами УПЦ МП не встояв перед спокусою історичної брехні й охарактеризував УГКЦ, як Церкву, яка виникла в результаті відриву однієї релігійної громади від своєї церкви. Хоча відомо, що Берестейську Унію підписали практично усі єпископи тодішньої Київської митрополії, окрім затероризованих князем Константином Острозьким єпископів Львівського і Перемишльського. 

Митрополит Паканич «не побачив», що «уніатизмом», засудженим у Баламанді й Гавані займалася властиво його церква – РПЦ, яка при підтримці Сталіна у 1946р. відірвала від УГКЦ окремі громади, оскільки жоден владика УГКЦ унії з Москвою 1946 року не підписав. Тому в документ, підписаний в Гавані, фактично, говорить про УПЦ МП, а не про УГКЦ. 

Іншою брехнею митрополита Паканича стало твердження, що св. Володимир хрестив Русь у православній вірі. Хоча відомо, що Русь хрещена у 988р., а розкол Церкви і виникнення православної церкви відбулися уже після смерті св. Володимир у 1054р.. Окрім цього митрополит Паканич зібрався будувати діалог з греко-католиками на основі Гаванської декларації, яка уже була греко-католика розкритикована, як документ, який не відображає реалій. Тобто, керуючий справами УПЦ МП хоче будувати діалог не на правді.   

Великим кроком до істини стало визнання митрополитом Паканичем факту, що після ІІ світової війни греко-католики зазнали гонінь. Також позитивним є те, що митрополит Паканич взагалі припускає можливість діалогу з греко-католиками.