КГБ УРСР передбачав відродження Церкви у соціалістичних країнах після обрання Папою поляка
  • Срд, 01/03/2017 - 13:29

Документи, розсекречені Службою безпеки України, показують, що обрання поляка Папою римським викликало стурбованість в КДБ, – про це повідомляє Польське Радіо з посиланням на  «Rzeczpospolita».

До Польщі потрапив пакет рапортів КДБ за 1978-1990 роки, підготовлених для влади Комуністичної Партії України. Матеріали, які показують секрети діяльності совєтських служб та масштаб стеження, опрацювали вчені з Європейського Колеґіуму Натолін.

Наприкінці 80-их років у КДБ в Україні працювало 40 тисяч людей, – пише видання. Совєтська безпека не лише спостерігала за ситуацією в Україні, але також проводила активні дії, метою яких було впливати на діяльність опозиції.

У ці часи (українці – ред.) утримували контакти з польською опозицією, а також українськими групами у США та у Західній Європі. Метою співпраці була спільна боротьба з комунізмом. КДБ намагався зробити все, щоб сконфліктувати ці кола. Подібні, вдосконалені методи використовує сьогодні Росія, – каже польському виданню директор архівів СБУ в Києві Андрй Когут.

Опрацьовані поляками документи з України, - інформує видання, - свідчать про те, що обрання поляка Кароля Войтили Папою римським викликало стурбованість в КДБ. В одному з документів, адресованих КЦ Компартії України, голова українського КДБ Віталій Федорчук писав, що Войтила «має свою концепцію, яка полягає в орієнтації на західний світ та активізації католицької церкви у країнах соціалістичного табору». Федорчук передбачав, що обрання папою Кароля Войтили може призвести до «значної активізації католиків». Як пояснює видання, політолог Польської академії Наук Павел Коваль, КДБ вважав Католицьку церкву ворогом.