Християни Шрі-Ланки вимагають забезпечити їм захист від буддистів
  • Срд, 19/12/2012 - 15:58

На Шрі-Ланці після недавніх погромів в християнських церквах в Хамбантота, які ініціювали буддійські ченці, християни звернулися до уряду, з вимогою забезпечити їх право на свободу сповідання релігії та захист від нападів радикально налаштованих буддистів, пише Fides.

 

Спільнота вражена насиллям, спровокованим буддійськими ченцями 9 грудня в Віракетійя (Хамбантота), коли натовп у декілька сотень чоловік, якою керували близько 80 буддистів, розгромив протестантську церкву і автомобілі на стоянці, а пастор Прадіп був поранений.

 

Напередодні погромів група буддійських ченців відвідала пастора і з погрозами зажадала припинити богослужіння, заявивши, що для їх проведення він повинен просити дозволу у буддистів. Пастор відмовив їм, зіславшись на свої конституційні права. На наступний день ченці привели в дію свої погрози.

 

У цілому, в цьому році християнські громади зареєстрували близько 50 випадків нападів з боку буддистів. У вересні, під час одного з нападів, був легко поранений католицький єпископ Маннар монс. Райяпу Йосип.

 

У серпні буддійські ченці захопили будівлю Адвентистів сьомого дня в місті Денійяйя і перетворили її в монастир.

 

Буддисти Шрі-Ланки, здійснюючи акції насильства проти представників релігійних меншин, опираються на захист з боку чиновників. Одна з впливових політичних партій - Jathika Hela Urumaya, входить до складу уряду і складається з буддійських ченців. Партія виступає за сингальський націоналізм і введення норм релігійного життя. Зокрема, вона зіграла важливу роль в реалізації програми заборони на алкоголь і м'ясо під час буддійських свят пойя.

 

Одним з буддійських рухів, що пропагують насильство є «Bodu Bala Sena», що вимагає «очистити країну від мусульман і християн».

 

Більше 70% з 20.4 мільйонів жителів Шрі-Ланки сповідують буддизм. Вони належать, головним чином, до домінуючої етнічної групи сингальців. Християни становлять близько 8.4% населення. 40% християн на Шрі-Ланці відносяться до тамільських меншини.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru