Християнська Європа відштовхує своїх громадян
  • Птн, 28/09/2012 - 00:00

На Асамблеї у швейцарському Сент-Ґаллені обговорюють тільки виклики економічної кризи, а не саму проблему, – підкреслив співробітник Секретаріату Ради європейських єпископів, відповідальний за зв'язки зі ЗМІ  Террі Бонавентура.

«Поняття «виклик» єпископи використовують, щоб підкреслити приховану можливість позитивних результатів, бо зміни у момент економічної кризи можна використати для зміцнення віри, згуртованості та соціальної роботи. Керівників церковних громад Європи турбує сильне розчарування громадян у ставленні до союзних установ», – зазначив Бонавентура.

 

Єпископи на Асамблеї «насамперед самі хочуть розібратися в тому, що відбувається», – сказав професор. «Ми констатуємо в Європі новий феномен. Мабуть, більше бачимо, аніж раніше; трапляється, що християн дискримінують саме через їхню віру. Не можна говорити про переслідування християн в Європі, але впроваджується, причому дуже тонко, якась форма дискримінації як на правовому, – а значить, майже легально, так і на ментальному рівні, що можна назвати навіть нетерпимістю до тих, хто сповідує релігію, особливо християнську. Це новий факт! Християнська Європа в якомусь сенсі відштовхує своїх же вірних, своїх громадян», – підкреслив прес-секретар Ради єпископів Європи.

 

Він запевнив, що єпископи не збираються давати поради політичним діячам або Раді Європи і вказувати, як повинен діяти Брюссель. «Треба якось повернути громадянам, християнам, довіру», – зазначив науковець.
Робота Асамблеї «Виклики нашого часу: соціальні та духовні аспекти» в швейцарському Сент-Ґаллені  триватимуть до 30 вересня.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va