Хто керуватиме Церквою після зречення Бенедикта XVI?
  • Пон, 11/02/2013 - 15:40

Після того, як Папа Бенедикт XVI оголосив про своє зречення з уряду, виникає питання: а хто ж керуватиме Церквою до обрання нового Понтифіка?

28 лютого 2013 року о 20:00 год. римського часу, Петровий престіл стане вакантним (Sede Vacante), а впродовж наступних днів розпочнеться конклав для обрання нового Папи. У цей перехідний період керувати церковними справами буде Камерленго Римської Церкви, котрим зараз є кардинал Тарчізіо Бертоне, який водночас виконує служіння Держсекретаря Ватикану.

Для того, щоб уникнути будь-яких можливих фальсифікацій, Камерленго повинен невеликим молотком розбити папський перстень рибалки.

Після того кардинал Бертоне повинен опечатати папські апартаменти, щоб унеможливити фальсифікацію будь-яких державних документів. Він також буде відповідальним за організацію конклаву, на якому кардинали зберуться для обрання нового Папи.

До часу обрання Папи, тобто до моменту, коли з комина Сикстинської каплиці з’явиться білий дим, Камерленго також відповідає за адміністративні справи Апостольської Столиці.

Однак, коли йдеться про прийняття ключових для Церrви рішень, тут влада Камерленго обмежена.

На час перехідного періоду всі ватиканські офіційні працівники символічно втрачають свої посади, окрім трьох посадовців: префекта Апостольської Пенетенціарії, Фортунато Бальделлі, вікарій Риму кардинал Агостіно Валліні та Камерленго Бертоне.

Конклав має розпочатись не пізніше, ніж через 20 днів після зречення з уряду Папи Бенедикта XVI. Впродовж цього часу до Ватикану з’їжджатимуться кардинали з усього світу для того, щоб виконати важливе завдання – обрати нового прjвідника Католицької Церкви.

За матеріалами Romereports.com