Кілька простих рецептів на Святий Вечір
  • Нед, 04/01/2015 - 21:11

Забуті галицькі рецепти. Смачні і не дорогі, що важливо в часі кризи.

Складники: картопля, цибуля, олія, оцет, сіль, перець

Відварити картоплю в лушпинні. Коли картопля вистигне, почистити її і нарізати на грубі плястерки. Також нарізати цибулю на кружальця і посолити, щоб скрушіла. Вимішати цибулю з картоплею. Посолити та поперчити до смаку і заправити олією та оцтом. Маленький секрет: ліпше заправляти яблучним оцтом – значно смачніше.  Якщо теперішня модернова господиня має морожений кріп можна нарізати до цього салату кропу. Якщо кортить, то можна заправити також і розмарином чи якою іншою приправою.

Ідентичний «фокус» можна провернути і з фасолею. До вареної і відцідженої фасолі додайте вкрушілу цибулю нарізану кружальцями і заправте олією та оцтом, посоліть і поперчіть до смаку. Заправляти краще сумішшю соняшникової (оливкової) та гарбузової олії у співвідношенні 4:1 і яблучним, або виноградним оцтом.

Якщо Ви готуєте салат з вареного буряка, куди за рецептом йде олія, а не майонез чи сметана, використайте суміш звичайної соняшникової або оливкової олії та нерафінованої гарбузової олії  у співвідношенні 4:1. Це значно покращить смакові якості салату. Навіть звиклий вінегрет здаватиметься чимось свіжішим, інакшим, смачнішим.

Ще один простенький рецепт на Святий Вечір. Коропа прочистіть, помийте і натріть сіллю. Дайте йому постояти годину. Насмаруйте бляшку олією і покладіть коропа. Поставите в гарячу братруру. За хвилин 10 переверніть на інший бік і запікайте до готовності. Рецепт простий, але короп виходить смачний.